Протести в Австрия срещу високите цени

OFFNews 17 септември 2022 в 21:28 2431 0

Виена

Снимка Unsplash

Профсъюзите настояват за брутна минимална заплата от 2000 евро

Австрийският съюз на профсъюзите обяви днес в цялата страна демонстрации срещу поскъпването на живота. Под мотото "Свалете цените" във Виена протестираха над 20 000 души. По данни на полицията в страната техният брой надхвърля 32 000, предаде БТА.

В понеделник започват преговорите за повишаване на браншовите колективни трудови договори и това е поводът днес Австрийският съюз на профсъюзите да организира протестите.

Призив за по-нататъшни правителствени мерки за овладяване на енергийната криза и за прекратяване на ценовата експлозия отправиха оратори от профсъюзните организации.

Участие в демонстрациите и солидарност с протестиращите заявиха ръководители на Австрийската социалдемократическа партия, сред които и кметът на Виена Михаел Лудвиг. Съюзът на пенсионерите също призова за масово участие в протестите.

Федералният президент Александър Ван дер Белен сподели в "Туитър", че подкрепя исканията на хората. Увеличаващото се поскъпване и последиците от него поставят пред голямо изпитание много от работещите, подчертава президентът. "Така, както се намесваме регулирайки енергийните цени, така трябва да постигнем и социална сигурност срещу поскъпването", каза той.

Австрийският съюз на профсъюзите поставя изискване за брутна минимална заплата от 2000 евро и предвид високата инфлация се очаква преговорите да бъдат трудни. Докато представителите на трудещите целят да постигнат увеличение, значително по-високо от инфлацията, работодателите не виждат възможности за осъществяване на това искане.

Участието си в демонстрациите обявиха представители на десния екстремизъм и на отричащите коронавируса. Австрийският съюз на профсъюзите се дистанцира от тези групи и подчерта сътрудничеството с изпълнителната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews