Протести и сблъсъци в Украйна на 9 май

OFFNews 09 май 2017 в 13:24 4240 3

Снимка РБК-Украйна

Стотици излязоха по улиците на Киев, Харков и други градове в Украйна, за да отбележат 9 май. 

До 2015 г. страната по традиция отбелязваше този ден като Ден на Победата. След това, заради анексирането на Крим от Русия през март 2014 г., Върховната рада прие закон, според който 8 май бе обявен за Ден на памет и помирение, а 9 май - Ден на победата над нацизма през Втората световна война.

Днешният ден беше белязан от протести в страната. Част от участниците в акциите носеха руски знамена и други руски символи. Това предизвика недоволството на техните опоненти. На места се стигна до сблъсъци и арести.  

Ръководителите на Украйна почетоха днес паметта на загиналите във Втората световна война. На церемония в "Парка на славата" в Киев първите лица в държавата, начело с президента Петро Порошенко, положиха цветя на паметника на Незнайния воин, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

С минута мълчание дошлите на паметника ветерани, духовници и дипломати също почетоха паметта на загиналите.

След церемонията Порошенко се отправи към площада пред Музея на Втората световна война, където произнесе реч пред новобранци.

Президентът подчерта, че украинците няма да празнуват "по московския сценарий" Деня на победата.

"Москва използва края на Втората световна война и победата над Нацистка Германия, за да постигне своите имперски цели", каза той. 

"Войната имаше планетарен характер, народите на бившия Съветски съюз воюваха заедно, но войната имаше и свое отделно украинско измерение", заяви Петро Порошенко. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

09.05 2017 в 13:43

Съветникът на вътрешния министър на Украйна Зорян Шкиряк обеща, че сътрудниците на правоохранителните органи "ще реагират жестоко" на използването на георгиевски лентички на 9 май.
"Ако, не дай, Боже, се появи някой провокатор и в ръцете му има нещо, например георгиевска лента, ние, разбира се, ще действаме в съответствие с инструкциите. Има нарушение на закона, няма съответстваща реакция на изискванията на полицейските служители – лице в асфалта, белезници и зад решетките"