Протестът в Беларус се разраства, опозицията се готви за национална стачка

OFFNews 25 октомври 2020 в 17:52 3403 0

Снимка tut.by

Десетки хиляди хора преминаха днес на шествия по улиците на столицата Минск с искане за оставката на президента Александър Лукашенко. Според местни журналисти и анализатори на площада пред стелата "Минск - град-герой" е имало над 100 000 души и това е най-големият протест от началото им заради фалшифицираните президентски избори на 9 август. Протести имаше в цялата страна. Опозицията заплашва да организира утре национална стачка, ако Лукашенко не се оттегли, предаде Ройтерс.

Протестните множества, които преминаха по улиците на столицата, скандираха "стачка", развяваха бяло-червено-бели опозиционни знамена и биеха барабани.
В Минск 12 метростанции бяха затворени, по улиците патрулираха полицейски части за борба с безредиците, екипирани с шлемове, а мобилният интернет бе спрян. Преди протеста са били задържани двама журналисти, съобщи местна журналистическа асоциация.

Арестуваните в Минск до 17 часа са били поне 50. Според видозаписи на очевидци силите на Лукашенко за борба с безредиците нападат протестиращите по дворовете и пресечките в жилищните райони, като използват палки и шокови гранати.

В западния град Лида силите за сигурност използваха сълзотворен газ и арестуваха десетки хора, предаде руската агенция РИА Новости, като се позова на регионалната дирекция на беларуското министерство на вътрешните работи.

От Литва, където отиде след изборите, на които бе основният съперник на Лукашенко, Светлана Тихановска призова в Беларус утре да бъде организирана национална стачка, ако президентът откаже да освободи всички политически затворници и да се оттегли, за да може да бъдат произведени нови избори.
"Днес в 23:59 ч. срокът на Народния ултиматум ще изтече и ако исканията не бъдат изпълнени, беларусите ще започнат национална стачка", заяви тя.
Лукашенко даде знак, че ще пренебрегне ултиматума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!