Протестантите вече не са мнозинство в САЩ

Вероника Шербанова 09 октомври 2012 в 16:10 13245 1

Протестантите вече не са мнозинство в САЩ. Снимка: sxc.hu
Протестантите вече не са мнозинство в САЩ. Снимка: sxc.hu

За първи път в историята на САЩ протестантите не са мнозинство.

Според проучване на Pew Forum on Religion & Public Life обратът се дължи на увеличаването на броя на нерелигиозните американци.

Броят на възрастните протестанти е спаднал до 48%, става ясно от проучване на Pew.

В момента няма протестанти в състава на Върховния съд на САЩ, а нито един от номинираните републиканци за президентската надпревара не беше протестант.

Сред причините за намаляването на протестантите, че все по-голяма част от християните предпочитат да не се определят към конкретна конфесия.

Нараства и броят на американците, които се самоопределят като нерелигиозни. В момента те са около 20% - броят им се е увеличил с 5% през последните пет години. Категорията включва атеистите, но освен това много хора, които вярват в Бог, както и една малка част, които заявяват, че се молят всеки ден или такива, наричащи се „духовни“, но не и „религиозни“.

Така или иначе, изследователите отбелязват, че никой от попадащите в тази група не търси нова религия, което показва, че връзката им с религията като цяло е разрушена.

Американските свещеници намират за изключително притеснителна тенденцията все повече хора да се определят като нерелигиозни. Те се опасяват, че една страна като САЩ, която се смята за религиозна, ще тръгне по пътя на Западна Европа, където посещаемостта на църквите рязко е намаляла.

Тенденцията има и политически измерения. Американските гласоподаватели, които се самоопределят като нерелигиозни, гласуват предимно за демократите. Освен това те в по-голяма степен подкрепят абортите и гей браковете, отколкото американското общество като цяло. Нерелигиозните американци са все по-голяма част от избирателите, определящи се като демократи или клонящи към тази партия. Техният брой се е увеличил от 17 на 24% през последните пет години.

Очаква се процентът на нерелигиозните да се увеличава, посочват от Pew. Според техни данни една трета от пълнолетните американци, които не са навършили 30 години, не се определят като религиозни, докато при хората над 65 години нерелигиозни са едва 9 на сто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови