Протест в Белгород след побоя над бесарабски българин

OFFNews 31 май 2017 в 20:15 3526 3

Протестиращи се събраха в центъра на украинския град Белгород заради побоя над бесарабски българин. 

Общинският съветник Василий Кашчи беше пребит от украински националисти, залят с "Гранофурин" и изхвърлен в кофа за боклук, след като гласувал срещу отдаването на парцел за строителство на православна църква на непризната от никого Украинска патриаршия. 

Протестиращите блокираха движението на автомобилите. Те обявиха, че украинската власт и лично президентът Петро Порошенко използват екстремисти за потискане на националните малцинства, което е в нарушение на Конституцията на страната, съобщи bTV. 

Демонстрантите поискаха и оставката на Порошенко. 

Българската общност в Украйна обаче се разграничи от протеста. 

"Повечето хора там не са местни, 80% от тях са докарани отнякъде", обяви председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Кисе, като допълни, че протестът създава допълнително напрежение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

01.06 2017 в 10:20

Украинският закон за "езиците и малцинствата" е като бившия български закон за "защита на държавата".

5430

2

deyan_h

31.05 2017 в 22:07

Плевню е без значение.

От значение е Киссе.

За да се разбере мнението му е нужно да се запознаете Оукрайнската политика. Човекът осигурява работата на Порошенко във Върховната Рада. И съвсем не безплатно. Но и - трябва да му се отдаде - И в интерес не само на себе си, но и в някакъв смисъл на Българското Малцинство в Буджак....

Благодарение основно на него например - преподаването на Български език в гимназия ГС Раковски - Болград е въобще извън дискусия по Украинският закон за "езиците и малцинствата" ...