Протест в Атина: „България показва пътя“

Последна промяна на 07 март 2013 в 18:09 4969 2

Плакатът за протеста, разпространен във Фейсбук
Плакатът за протеста, разпространен във Фейсбук

"Бедност, самоубийства, стига вече! България показва пътя". Това е насловът на нов протест в Гърция, който ще се проведе на атинския площад „Синтагма“ в неделя.

Както личи от мотото, демонстрацията е вдъхновена от многохилядните протести у нас в последните седмици. Плакатът, разпространен от организаторите й в социалната мрежа Фейсбук, изобразява сцена от българските национални шествия срещу монополите.

От около 2 години протестите на различни социални групи в Гърция са почти ежедневие, след като заради огромния си външен дълг държавата бе принудена да обяви икономически мерки за „затягане на коланите“.

В резултат от 2011 г. насам демонстрациите на държавни служители от редица сфери, студенти, лекари, дори журналисти, не стихват. Миналата година в български информационни сайтове се появи слух, че на една от демонстрациите гръцки студенти издигнали лозунг „Тихо да не събудим българите“. Макар че така и не стана ясно дали това действително се е случило или е самоиронична инвенция с български произход, шегата остана. До събитията от началото на годината, когато избухна недоволството и започнаха протестите срещу монополите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2013 в 09:12

ДЕМОКРАЦИЯ ОЗНАЧАВА МАЖОРИТАРНОСТ

Прогреса в развитието на една държава на едно общество е следствие от развитието на политическия ( избирателния) модел, респективно на качеството на хората който попадат в държавната машина на управление. Идеален избирателен модел в света сигурно няма но е важно да се поучим от развитите, успешните, държави като Австралия, чиято избирателна система се разглежда за приемане от Англия, САЩ и Канада. И това със сигурност не е случайно. Едно уточнение: изборите са задължителни – така, че става трудно или невъзможно да се купуват избори, а в констатиран случай кандидата се дисквалифицира.
У нас в България политическите партии са се превърнали в търговски дружества, в повечето случай еднолични, с предметна дейност посредничество, вместо да бъдат инкубатори на политически и организационни таланти. Каква е ползата от такъв модел? Това при условие на констатацията, че партиите идвайки на власт не реализират своите програмни обещания?! Проблема идва от партийните практики където демократичните или мажоритарните принципи са значително накърнени. Поради това че това е практика във всички партии през последните 23 години демонстрира, че то е продиктувано от вътрешни закономерности: съзнавани или не. Извода: не може да се разчита на надеждата партиите да се само-реформират! Изхода: общи мажоритарни избори!
Проблемите пред който е изправено обществото изисква не съблазнителни партийни обещания а мъдри решения. Това може да се извърши чрез избиране на мислещи експерти и специалисти. В този смисъл изцяло мажоритарни листи включващи и партийни кандидати е може би най-рационалния път за прогреса на България.
Що се отнася за обществения контрол над институциите. Проблемът е: кой ще контролира контролиращите и кой ще плаща тяхната издръжка. Ние имаме контролна система: полиция, прокуратура и съд който извратено са подчинени на партийните централи. Ето това е проблема. За да се избегне това е необходимо прокурорите и съдиите да се избират директно от хората. Освен това със закон да се забрани използване на полицията за политически или партийни цели.

Александър Николов

07.03 2013 в 19:22

Как да не е станаео ясно ето ви източника - http://neverojatno.wordpress.com/2011/06/05/sintagma/