Проруските активисти окупират сгради в Украйна - искат Янукович

OFFNews 07 април 2014 в 07:56 6819 18

Обсадената Областна управа в Донецк

Снимка rbc.ru

Проруски активисти окупират административни сгради в Украйна и настояват за връщането на "легитимната" власт в лицето на отстранения от парламента Виктор Янукович, предават руските медии.

От вчера са окупирани сградата на Областна управа в Донецк, Източна Украйна, сградата на Областната администрация в Харков, както и в Луганск. Тази сутрин окупираната сграда на областната администрация в Харков бе освободена, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков.

В Донецк окупаторите планират днес по обяд да разпуснат държавната администрация.

"На 7 април в 12 часа ние ще дадем народен мандат. Областният съвет ще бъде разпуснат, от всеки град ще бъде делегиран по един представител и това ще бъде новият легитимен орган, който ще функционира", заяви един от активистите, наричащи себе си "инициативна група".

В Харков лидерът на демонстрациите Сергей Юдаев отправи заплахи към журналистите, които настояваха активистите да свалят черните си маски.

"Всякакви молби за снемане на маските ще се разглеждат като провокация и ще се чупят крака", каза вчера Юдаев.
Проруските активисти обявиха депутатите, избрани с мандат от Източна Украйна, за нелегитимни.

Вчера изпълняващият длъжността "президент" на Украйна Александър Турчинов отмени работната си визита в Литва и свика спешно заседание на ръководителите на силовите ведомства заради събитията в Донец, Луганск и Храков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!