Промяна в позицията на Корея: Сеул готов да достави на Украйна оръжие, за да се защити

OFFNews 19 април 2023 в 10:02 3278 2

Снимка БТА / АР

Юн Сук Йол

Южна Корея може да разшири подкрепата си за Киев извън хуманитарната и икономическата помощ, ако Украйна бъде подложена на широкомащабна цивилна атака, заяви президентът Юн Сук Йол, цитиран от Ройтерс, като за първи път даде сигнал за промяна в позицията си срещу въоръжаването на Украйна.

В интервю за Ройтерс преди държавното си посещение в САЩ идната седмица Юн каза, че правителството му проучва как да помогне за защитата и възстановяването на Украйна, така както Южна Корея получи международна помощ по време на Корейската война от 1950-53 г.

„Ако има ситуация, която международната общност не може да толерира, като широкомащабно нападение срещу цивилни, клане или сериозно нарушение на законите на войната, може да ни е трудно да отстояваме само хуманитарна или финансова подкрепа“, каза Юн. Това е първият случай, в който Сеул изразява намерение да предостави оръжие на Украйна, повече от година след като изключи възможността за смъртоносна помощ.

Като ключов съюзник на САЩ и основен производител на артилерийски боеприпаси, Южна Корея досега се опитваше да избегне антагонизирането на Русия заради своите компании, опериращи на руска територия, и заради влиянието на Москва върху Северна Корея, въпреки нарастващия натиск от страна на западните страни за доставка на оръжия .

„Вярвам, че няма да има ограничения по отношение на степента на подкрепа за защита и възстановяване на държава, която е била незаконно нападната както съгласно международното, така и според вътрешното право“, каза Юн. „Въпреки това, като се имат предвид отношенията ни със страните, участващи във войната, и развитието на бойното поле, ние ще вземем най-подходящите мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

19.04 2023 в 11:00

Още една причина да забравя какво е китайски телефон и да си купя корейски. Браво на корейчетата!

-529

1

6екеr4о

19.04 2023 в 10:21

Интересно развитие на събитията, в Южна Корея започнаха да говорят за следвоенно възстановяване на У краИна, а това означава ли, че краят на войната вече е програмиран!?

За себе си съм убеден, че ходът на бойните действия е внимателно проучван, анализиран и прогнозиран от безброй мозъчни тръстове на запад, до най-малки подробности и в много възможни варианти, но като цяло натовските държави имат много реалистичен план за тези действия.

Нямам представа какви са западните предвиждания за края на гнусната война, но откровено си мечтая в него да е включено и отпадането на статута на ядрена военна сила за педеРацията, всичко друго би било компромис, непростим...