Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Промяна в курса: Защо Байдън реши американските войски да напуснат Афганистан до 31 август?

OFFNews 25 август 2021 в 10:55 5820 0

Снимка Архив

Президентът на САЩ Джо Байдън взе решението американските войски да се изтеглят от Афганистан до 31 август. Причините за това станаха ясни в телевизионно изявление на президента, предаде Би Би Си.

В изказването си Байдън коментира последните гласове от парламента в подкрепа на амбициозния му план на стойност 3,5 трилиона долара за развитие на нови работни места, социални разходи и план за здравеопазване. 

"Ние сме една крачка по-близо до истинските инвестиции в американския народ, позициониране на икономиката ни за дългосрочен растеж и изграждане на Америка, която да надмине останалия свят", каза Байдън.

Коментатори отбелязаха, че това не е проява на добър вкус в началото на реч, свързана с хаотичния процес на окончателно прекратяване на война, давана за пример за изграждане на нация в чужбина, вместо у дома, процес, който вероятно ще завещае многобройни човешки трагедии.

Изтеглянето на войските от страната вероятно ще остави много афганистанци, помагали на съюзническите сили, които биха отговаряли на изискванията за емиграция в САЩ, както и вероятно някои американци, под бруталното управление на талибаните. Но Байдън показа ясно, че въпреки това приоритетите на американците и неговите политически перспективи в крайна сметка са другаде, коментират от Би Би Си.

"Колкото по-рано си тръгнем, толкова по-добре", коментира Байдън. Той допълни, че талибаните предприемат стъпки, така че да помогнат на изтеглянето.

Това решение вероятно ще предизвика остри реакции в политическите му опоненти, ветераните, разузнавачите и други, които вярват, че Америка нарушава своето свещено обещание да осигури убежище за много афганистански преводачи и други, спасили американски животи в продължение на 20-годишната война и които изглежда малко вероятно да успеят напускат преди изтеглянето на американските сили.

Но това решение съответства на идеите на Байдън за националните интереси на САЩ, които са в основата на неговата външна политика и преценката му за настроенията в страната на фона на жестока пандемия, продължителна икономическа криза и две десетилетия глобални проблеми за САЩ.

Това е тясно свързано с друг основен принцип: Байдън няма да изпраща американски синове и дъщери в Афганистан или никъде другаде, за да умрат в нещо, което според него е напразно начинание, което няма да повиши основната сигурност на САЩ.

Президентът все още е изправен пред трудна седмица, докато чака да разбере дали стратегията му ще сработи и евентуално ще му позволи да избегне дългосрочни политически щети у дома от това решение, което остава спорно за много партньорски страни.

Всеки смъртен случай в битка или евентуална атака над летището в Кабул, което САЩ и Великобритания охраняват и от което се случва евакуацията по въздух, биха превърнали външнополитическата криза във вътрешнополитическо торнадо. Това обяснява донякъде и нетърпението на Байдън да изтегли силите си от Афганистан. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!