Прокуратурата разследва: Поляците изяли на хляб 100 тона техническа пшеница от Украйна

Техническото зърно се използва за лепила, шперплат, производството на бира, етанол и лекарства, но не и за хляб и тестени изделия

OFFNews 14 август 2023 в 20:58 22857 2

Снимка Getty Images

Поляците са изяли във вид на хляб 100 тона техническа пшеница от Украйна. Това става ясно от материалите на разследването по нашумялото в Полша „Зърнено дело“. Районната прокуратура в гр. Жешув, която ръководи досъдебното производство по случая е повдигнала обвинения на три лица. Според прокуратурата те са измамили фирми, на които са продавали зърно, внос от Украйна, фалшифицирали са и митнически декларации. Брашно от фуражна пшеница е било продадено на фурни, хлебозаводи и преработвателни предприятия от хранително-вкусовата промишленост.

Какво е техническата пшеница. Това е разновидност на пшеницата, отглеждана заради нейните индустриални свойства. Техническото зърно се характеризира с ниски хранителни качества, но в същото време има характеристики, които я правят подходяща за производството на различни промишлени продукти. В частност от нея се правят лепила и нишестета за хартиената, текстилната и фармацевтичната промишленост; влага се в производството на бира; използва се за производството на етанол; за производството на ПДЧ и шперплат в мебелната и строителната промишленост и, накрая, за производството на фуражи. Но не и за храна на хората.


Екип от прокурори от Жешув е започнал разследване на случай на внос от Украйна в Полша на техническо зърно, за което има и регламент извън митническите тарифи. А зърното е търгувано като хранително на селскостопанския и хранителния пазар. Било е купено от мелници, а брашното след това е попаднало в производството на хляб и тестени изделия.

Прокуратурата в Жешув е обединила общо 92 досъдебни производства от цялата страна, извършени са 283 претърсвания, като е иззета и документация от разследваните субекти, съобщи прокурор Хана Бернат-Ложанска, говорител на районната прокуратура, цитирана от „Газета виборча“. Вече са налице и първите резултати – обвинения за 3 лица.

Първият заподозрян е обвинен в измама в ущърб на полска компания за търговия със зърно, защото й е продал над 111 тона пшеница, като е укрил факта, че това е внесена от Украйна техническа пшеница. Нанесените щети се оценяват за пшеница. и преди това е укрил факта, че е внесена от Украйна като техническо зърно. Щетите се оценяват на почти 150 000 полски злоти, равностойността на ок. 70 хиляди лева.

Второто лице е заподозряно във фалшифициране на документи относно местоназначението на пшеница, закупена в Украйна, която след това е била предоставени на митническата агенция в процедурата по митническо оформяне на стоки, внесени от Украйна. Вторият обвиняем ще отговаря и за извършване на данъчно престъпление, като е въвел в заблуждение контролния орган, че декларираните стоки са технически стоки, за които е наложено нетарифно облагане, а стоките реално са предназначени за търговия на пазара на хранителни продукти. Стойността на стоките, по фактури е над 91 000 злоти, което прави грубо около 40 хиляди лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Costaman

15.08 2023 в 14:17

Тъпанари!В България се произвежда хляб само от фуражна пшеница,хлебната се изнася.Да ви е сладко!

1236

1

БотоксПутю

14.08 2023 в 22:55

Доколкото разбирам тарикатите са поляци?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки