Прокремълският режисьор Карен Шахназаров: Харесва ни или не, украинският народ е със собствена идентичност

OFFNews 15 юни 2022 в 11:41 18952 2

Карен Шахназаров

Снимка Газета Культура

Карен Шахназаров

Опитите за превземане на Украйна по военен път може да претърпят фиаско. Това заяви в пряко предаване в ефира на „Россия 1“ известният руски пропагандист, режисьорът Карен Шахназаров.

Шахназаров е от любимите събеседници на руската пропаганда и е чест гост в студиата на Владимир Соловьов. В пряк ефир режисьорът направи концентрирано изявление, което, ако не е еднократен солов акт, може да означава промяна в езика на държавната пропаганда в Русия.

„Ако се опитваме само по военен път да решим „украинския въпрос“, ние няма да го решим. Това силно ни затруднява. Ние трябва да признаем, че украинският народ е реалност. Реалност. И да спрем да говорим, че е измислен от Австро-Унгария, почетете класиката. Чехов, Гогол… Почетете ги. Да, това е близък нам народ, но народ, който се е формирал в някаква своя собствена идентичност. Харесва ли ни, или не“, заяви Карен Шахназаров.

Самото разчупване на пропагандното говорене обаче също може да се окаже пропаганда, която трябва да покаже, че в Русия може да бъде изказвано и малко по-различно мнение за Украйна и войната, наричана от Кремъл специална военна операция. Така например през 2016 Шахназаров, който е син на съветския перестройчик Георгий Шахназаров в рамките на критика, изглеждаща като позволена, каза, че не всичко в Русия му харесва, но Путин алтернатива няма. Още през 2000 година обаче той се обяви в подкрепа на политиката на Владимир Путин в Чечения, през 2012 беше в предизборния му щаб, в 2014 подкрепи политиката на държавния глава по отношение на Украйна и Крим, през 2018 беше застъпник на Владимир Путин на президентските избори. През 2022 още в първия ден на нахлуването на Русия в Украйна подкрепи т. нар. специална военна операция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

15.06 2022 в 14:13

Този субект съвсем наскоро освен репресии в Украйна, предвиждаше и задължителна кастрация! Няма такива уроди...

1973

1

autogentile

15.06 2022 в 13:50

“Украинският въпрос” дали не прилича доста на “еврейския въпрос”, чудя се…! Та кои казвате са “нацистите” в тоя спор!?
 
X

Да помогнем на украинските деца!