Прогноза: Войната в Газа ще продължи и през 2024 г.

Залп от ракети бяха изстреляни в новогодишната нощ от Хамас по израелски територии

OFFNews 01 януари 2024 в 13:16 1123 0

войната в Газа

Снимка БТА/АП

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари

Войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа ще продължи през цялата 2024 година, заяви вчера говорителят на израелската армия Даниел Хагари, цитиран от Франс прес.

Хагари каза това в обръщение към израелските войници по случай Нова година.

"Израелската армия трябва да планира отнапред, защото ще имаме още задачи и битки през цялата година", изтъкна говорителят.

Той отбеляза също факта, че ще са необходими десетки хиляди израелски резервисти, за да бъдат продължени сраженията, и че за някои от тях ще се правят паузи от военните действия, за да се подготвят за "дълги боеве".

"Някои резервисти ще се срещната отново със семействата си и ще се върнат на работните си места тази седмица", което "ще им позволи да възстановят силите си с оглед на предстоящите дейности през следващата (2024) година", увери Хагари.

Говорителят каза още, че израелската армия планира разполагането на силите си през идните месеци.

Залп от ракети бяха изстреляни в новогодишната нощ от Хамас по израелски територии, предаде Асошиейтед прес. Били са задействани сирени за въздушна тревога в Централен и Южен Израел. Няма данни за жертви.

Израелските удари по централната част на ивицата Газа са причинили смъртта на най-малко 35 души вчера, съобщиха палестинските здравни власти в контролирания от "Хамас" анклав, цитирани от АП.

Агенцията отбелязва, че тези нападения в навечерието на новата година са дошли ден след като министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че войната ще продължи "още много месеци", противопоставяйки се на международните призиви за прекратяване на огъня.

Тел Авив обяви, че силите му продължават операциите си в град Хан Юнис, където са атакували централата на "Хамас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови