Продадоха картини и вещи на Рокфелер за над 800 млн. долара

OFFNews 13 май 2018 в 12:00 3727 0

Арт колекция на Пеги и Дейвид Рокфелер бе продадена за 828 милиона долара. Това е нов рекорд, а търгът може да бъде обявен за "продажбата на века", обяви аукционната къща "Кристис" („Кристис“), цитирана от AP.

Сумата надвишава около два пъти предишния рекорд от $484 милиона, поставен през 2009 г. в Париж с продажбата на колекция на дизайнера Ив Сен Лоран.

Най-голямата продажба бе за 115 млн. долара на картината на Пабло Пикасо "Fillette a la corbeille fleurie" („Момичето с цветната кошница“), която изобразява голо момиче, което държи кошница с цветя. Картината някога е принадлежала на писателката Гъртруд Стайн. В колекцията на Рокфелер е от 1968 г.

Това е шестата най-скъпа картина, продавана някога.

Втората по стойност продадена картина е на Моне. "Nympheas en fleurs" ("Нимфи от цветя") на Клод Моне събра 84,6 млн. долара, нов рекорд за картина на френските импресионисти. Предишният бе 81,4 млн. долара.

Рекорд имаше и при продажбата на картината на Анри Матис "Odalisque couchée aux magnolias" ("Одалиска, лежаща с магнолии") - 80.8 милиона долара.

Изкуството на Латинска Америка също достигна нов връх, след като платното на Диего Ривера "Los Rivales" („Съперници“) бе продадено за 9.8 млн. долара. Това е нов рекорд за региона.

По време на няколкодневния аукцион бяха продадени 1564 картини и вещи на Рокфелер. 

Пеги Рокфелер почина през 1996 г., а Дейвид Рокфелер - през 2017 г. Той бе последният внук на Джон Рокфелер. Синът на двойката - Дейвид Рокфелер-младши каза, че сумата от продажбите ще бъде дарена за благотворителност. Приходите ще отидат за няколко организации с идеална цел, включително за Алма матер на Рокфелер - Харвардския университет, както и за Националния парк Мейн, любим на семейството, на който той дари хиляди декари в чест на своята 100-годишнина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови