Проблемът с дървениците стигна и до френския парламент

OFFNews 03 октомври 2023 в 18:10 3436 0

дървеници

Снимка Интернет

Дървениците са тема на сериозен разговор във Франция.

От известно време Франция се вълнува от темата за дървениците. Днес темата обхвана и френския парламент, където депутати се конкурираха с изказвания по нея и с предложения как да се справи страната, в частност столицата със ситуацията, пораждаща все по-голямо безпокойство у французите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Лидерът на парламентарната група на партията на президента Еманюел Макрон "Възраждане" - Силвен Маяр, заговори за бич и заяви, че управляващите са решили да превърнат темата в приоритетна. Той обяви, че се подготвя законопроект, който ще позволи да се признае, че става дума за проблем, засягащ общественото здраве.

Дървениците изчезнаха от ежедневието през 50-те години на миналия век. Но от тридесетина години те се завърнаха в много развити страни. Сред факторите за разпространението им са тенденциите в потреблението, насърчаващи купуването на стоки втора употреба, или пък нарастващата устойчивост на насекомите към на инсектицидите.

Министърът на здравеопазването на Франция Орелиен Русо каза, че когато човек има дървеници в дома си, това е истински ад, но това не е мотив за всеобща паника.

Депутатите от радикалната левица "Непокорна Франция" представиха предложение за резолюция, призоваващо за национален план за превенция, за спешни средства и за създаване на обществени служби за дезинсекция.

Говорителят на депутатите от Социалистическата партия Артюр Дьолапорт предложи да се включи в задължителните договори за застраховка на жилищата гаранция срещу рисковете, произтичащи от нашествие с дървеници. Той допълни, че много хора отказват да се борят с насекомите заради това, че третирането на жилищата излиза скъпо или пък, че дезинсекцията не се извършва добре.

Лидерът на депутатите на дясната партия "Републиканците" Оливие Марлекс повтори пък думите на журналиста Паскал Про, според когото проблемът е свързан с приема на мигранти.

Журналистът е обект на процедура от френския регулаторен медиен орган заради това, че в ефира на телевизия "Си Нюз" попита дали увеличената популация на дървениците би могло да е свързано с имиграцията. Думите му бяха възприети като расистки от няколко политически фигури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика