Присъдата на бившия монах Сергий е увеличена на 7 г. затвор

OFFNews 27 януари 2023 в 12:10 5058 7

Сергий

Снимка ТАСС

Бившият монах Сергий.

Московски съд прибави 3,5 години към присъдата на осъдения по-рано бивш игумен Сергий (Николай Романов) по дело за подбуждане към омраза. Така той ще прекара общо 7 г. в затвора.

Бабушкинският съд в Москва признава опозорения Сергий за виновен по екстремисткия член 282 от руския Наказателен кодекс. Според разследването основателят на манастира "Средноуралски" е снимал и качвал в интернет видеоклипове, в които е подбуждал към омраза към евреите, мюсюлманите и католиците.

Помощникът на Сергей - Всеволод Могучев, получава петгодишна присъда по същото дело.

През есента на 2021 г. Сергий вече е осъден на 3,5 г. в наказателна колония по обвинения в произвол и склоняване към самоубийство. Последното обвинение срещу него е заради проповед, която той публикува в YouTube и в която пита енориашите дали са готови да "отидат на кръста" в името на бъдещето, децата и Русия, напомня Би Би Си.

Проблемите за основателя на Средноуралския манастир (основан през 2005 г.) и неговите обитатели започват през пролетта на 2020 г. заедно с пандемията от коронавирус. В края на април 2020 г. Екатеринбургската епархия забранява на Сергий да изнася проповеди и да говори публично заради видеоклипове, в които той нарича пандемията мит и проклина онези, които затварят църкви заради разпространението на коронавируса.

Духовникът е правил и антисемитски изказвания, обвинявал е властите, че създават "фашистки сатанински концентрационен лагер", а през юни 2020 г. е записал видеоклип, в който призовава за бойкот на гласуването на конституционните изменения.

"Путин и неговото обкръжение са параван. Чрез поправки в конституцията, чрез доброволното ни присъствие в избирателните секции, независимо от нашето съгласие или несъгласие (т.е. те се нуждаят от масите), робското управление ще бъде узаконено. Това означава, че ние доброволно ще узаконим властта на бъдещия Антихрист и неговите служители. Обръщам се към всички народи на Русия: не ходете на избори!", зове той.

На 3 юли съдът в Екатеринбургската епархия лишава Романов от сан, като го признава за виновен в нарушаване на монашеските обети и свещеническата клетва. През същия месец той е глобен с 90 000 рубли по административно дело за фалшифициране на информация за коронавирус.

Патриарх Кирил одобрява решението за лишаване на Сергий от сан на 24 юли, а на 10 септември съдът в Екатеринбургската епархия решава да го отлъчи от църквата. Епархията нарежда на Романов да напусне манастира, но той отказва да го направи и повече от 150 монахини остават с него.

Архиепископията нарече действията на Сергий превземане на властта. Малко преди Нова година манастирът е щурмуван от полицията за борба с безредиците, а Сергий е задържан и изпратен в Москва.

Малко преди това Разследващият комитет започва дело за изтезания на деца в Средноуралския манастир. Според разследването неизвестни лица на територията на манастира са пребивали деца и са извършвали други насилствени действия срещу тях от 2004 до 2019 г.

В Москва на Сергей са повдигнати обвинения по няколко члена от Наказателния кодекс. След ареста и задържането на Романов монахините и поддръжниците на бившия схиигумен продължават да живеят в Средноуралския манастир. През април 2021 г. те са изселени от манастира със съдебно решение. Поддръжниците на Сергей наричат това "завладяване на имота от нападатели".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

27.01 2023 в 17:30

Гусин Еврак да взема думата, компетентно, кога коментираме пушкала от съвеЦко време, но не желая да чета простотии на религиозна тематика!

-529

4

6екеr4о

27.01 2023 в 15:24

Отчето има доста сбъркани представи, но в някаква степен поведението му материализира основни постулати на Православната църква за околния свят.
Незабравимо за мен е как Ловчанския митрополит Гавриил обвини заболелите от Ковид,че им е слаба вярата! Тогава социалните мрежи се заринаха с подигравки, даже един беше предложил: Ако си заболял, немедлено да бъдеш анатемосан, щото нямаш вяра!?
Православието обвинява юдеите, че са разпнали на кръста Иисус Христос.
И т. н.

8959

2

Станчо Панса

27.01 2023 в 14:47

Anton Donchev И не само призовава, а твърди, че това не е грях, защото не били Руснаци. Това ако не е нацизъм, здраве му кажи.

12035

1

Anton Donchev

27.01 2023 в 13:20

А кога московският съд ще бъде така добър да осъди лицето Гундяев, което в качеството си на руски патриарх призовава за насилие и убийства на православни християни?
 
X

Да помогнем на украинските деца!