Принц Уилям отиде при британския контингент в полския Жешув

Красимир Крумов 22 март 2023 в 19:40 3106 1

Снимка

Принцът на Уелс в Жешув.

Британският престолонаследник принц Уилям пристигна в сряда следобед в източния полски град Жешув, където е разположен логистичният хъб за разпределяне на военната помощ за Украйна и, където са базирани американски и британски военни части. Представителят на британското кралско семейство се срещна в щаба на 21 Бригада на Стрелците от Подхале на Полската армия с войници от Кралския хусарски полк на кралицата, както и с разчетите, обслужващи ракетните системи Sky Sabre, разположени в полската Подкарпатска област. Принцът разговаря също така с кмета на град Жешув за бежанската криза.

Самолетът на принца на Уелс кацна на летището в Яшонка малко след 13 часа и се отправи към казармите, където го чакаха министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак и посланичката на Великобритания Анна Клунс. Престолонаследникът участва в шоу на военна техника, разговаря с местните власти и британски войници, на които благодари за изграждането на оперативна съвместимост с полската армия.

„Говорихме колко бежанци са приети в домовете ни, представихме каква е ролята на града в подпомагането им. Имаше и възможност да благодарим за британската хуманитарна помощ. Принцът беше силно впечатлен от дейността на жителите на Жешув и се интересуваше живо как се чувстват бежанците у нас, как се интегрират и как ги подкрепяме. Той поиска подробности“, разказа кметът на Жешув Конрад Фиолек, цитиран от „Газета Виборча“.

По-късно Уилям посети базата на британската армия в Жешув, където се срещна с британския военен персонал и научи повече за работата, която върши с полските въоръжени сили за оказване на подкрепа на Украйна. Този персонал се състои главно от кралската артилерия и поддържащи сили, привлечени от различни полкове в Обединеното кралство.

Визитата на британския престолонаследник е свързана с предстоящата коронация на баща му Чарлз III, която ще се състои на 6 май тази година. В началото на март крал Чарлз III заминава на първото си задгранично пътуване до Франция и Германия, докато синът му идва в Полша. Уилям обяви посещението си в Туитър: 

"Днес следобед пристигнах в Полша, за да се срещна с британски и полски войници, където чух за тяхната изключителна работа за Украйна. Моето послание към тях от името на всички ни, благодаря!".

Посещението на Уилям беше обвито в мистерия до последно. Първоначално имаше информация, че принцът ще пътува до Жешув със съпругата си. Това обаче не се случи, а британското посолство се погрижи всички текстове, анонсиращи посещението, да бъдат незабавно премахнати от сайтовете.

От Жешув по-късно тази вечер принцът отлетя за Варшава, където утре ще се срещне с украински бежанци в спортната зала „Хала Кошики“. Още тази вечер принцът на Уелс ще посети приют за бежанци във Варшава, който в момента е дом на около 300 украински жени и деца, които са избягали от Украйна и все още са по-малко интегрирани в полската общност. В приюта, който някога е бил офис сграда е осигурено хранене два пъти на ден и редица услуги, сред които уроци по полски език и посредничество за намиране на работа, психологическа подкрепа, кът за игра за деца и занимания по кикбокс с украински треньор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови