Прилича много на знака на SS. Адидас забрани продажбата на фланелки на германския национален отбор с номер 44

OFFNews 02 април 2024 в 11:20 4946 4

екипът

Снимка Адидас

Дразнещата прилика.

Германската компания Adidas забрани на футболните фенове да купуват фланелки на германския национален отбор с номер 44. Преди това няколко медии обърнаха внимание на факта, че комбинацията от двете цифри и шрифтът, с който са отпечатани върху фланелката, твърде силно напомня емблемата на нацистките части SS.

Говорителят на Adidas Оливер Брюген заяви, че фирмата вече няма да продава тениски с такъв номер, но допълни, че всяко съвпадение с нацисткото минало на Германия е неволно.

"Като компания ние имаме политика на противопоставяне на ксенофобията, антисемитизма, насилието и омразата под каквато и да е форма", каза той, цитиран от Би Би Си.

Adidas обясни, че дизайнът на фланелката, включително шрифтът на номерата, е разработен от Германския футболен съюз (DFB) и неговите партньори.

DFB пък написа в социалната мрежа X, че външният вид на спортната фланелка на германския национален отбор по футбол е бил изпратен предварително на УЕФА за одобрение и "никой от участниците в процеса не е видял прилика с нацистки символи".

Футболната асоциация добави, че за четворките ще бъде създаден нов шрифт.

Историкът Михаел Кьониг пръв забеляза приликата на номер 44 върху униформата на германския национален отбор със символа на SS. Той написа в X, че подобен дизайн "повдига големи въпроси от историческа гледна точка" - особено в годината, когато Германия ще бъде домакин на Европейското първенство по футбол.

Руната SS е създадена през 1929 г. и е използвана от нацистките паравоенни формирования. По-късно, по време на Втората световна война, подразделенията на SS са замесени в много престъпления на нацисткия режим, включително в масовите убийства на евреи в лагерите на смъртта.

Новите униформи на германския национален отбор по футбол са критикувани и заради използването на ярко розово във варианта за мачовете навън. Авторите на идеята казват, че изборът трябва да подчертае културното многообразие на Германия, но критиците го смятат за противоречащ на традициите и продиктуван от желанието да се привлече финансиране за DFB.

Adidas произвежда екипите за германския национален отбор по футбол от 50-те години на миналия век. Наскоро обаче Германската футболна асоциация реши от 2027 г. да се откаже от Adidas и да премине към американската компания Nike. Германският министър на икономиката Роберт Хабек нарече този ход "непатриотичен".

Европейското първенство по футбол ще се проведе в Германия това лято, като мачовете ще се играят в десет различни града в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

02.04 2024 в 13:41

И свастиката я има в много древни култури, даже и тракийската. Но е забранена.

1000

3

1952

02.04 2024 в 13:17

Въпросният знак не е създаден през 1929. Руните са създадени преди хиляди години, вероятно около 150-200 г. пр.н.е.

-480

2

Октим

02.04 2024 в 12:47

Немците вече хептен “изплискаха легена“ ... Иначе за това, че всеки 3-ти (германец) в страната симпатизира дори и скрито вътрешно в себе си на нацистите, че държавата е пълна с руски изроди обожаващи Путлер и политиката му и т. н., и т.н. не казват нищо и както винаги се занимават с най-смешното и жалкото!

2550

1

alfakentavur

02.04 2024 в 12:21

Факт е, че прилича.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки