''Приеха ме като свой син'' - украинец спаси 19-годишен руски танкист

В момента тече разследване по случая. Спасителят на момчето е заподозрян в колаборационизъм

OFFNews 23 май 2022 в 19:03 21701 4

Шестаково
Сергий Ф. и 19-годишния дезертьор от руската армия Алексей Недайвода.

Жител на село Шестаково в Харковска област, което Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) освободиха, е укривал в дома си 19-годишен руски военнослужещ.

Ръководителят на следствения отдел на Харковската областна полиция Сергей Болвинов публикува видеозапис от разпитите на двамата мъже.

Историята звучи невероятно, но е показателна за безумието на войната.

19-годишният Алексей Недайвода е танкист от руската армия. Той дезертирал и избягал от бойното поле. Озовал се в село Шестаково, където имал късмет да намери подслон. Местният жител Сергей Ф. помогнал на руския войник да се скрие и когато руската армия влязла в селото го представял за свой син. Солдатът предал автомата си и униформата на украинеца, а той му дал цивилни дрехи и храна.

"Да, аз криех Алексей Недайвода при мен, но го криех от руснаците и чаках да дойдат от Службата за безопасност на Украйна и да им го предам, както и стана. Не знам в какви военни действия е участвал. Казах им, че ми е син, защото трябваше по някакъв начин да го спася от руснаците", разказва жителят на селото.

Мъжът твърди, че след като украинските сили са си върнали селото, се е страхувал да предаде момчето на военните.

"Щяха и мен да ме закопаят с него в гората. Това е война", казва той.

Според Сергей той не е колаборационист.

"Не съм извършвал никакви действия в помощ на руснаците", обяснява мъжът.

19-годишният редник от руската армия Недайвода е роден в Кривой Рог и е живял в село в Крим. Алексей е бил танкист и уверява, че е искал да избяга от военните действия.

"Изоставих танка и отидох при цивилните", обяснява младежът.

В дома на жителя на Шестаково руският танкист е живял повече от месец.

"Дадох автомата си, дадох униформата си и останах при тях. Живях тук повече от месец. Приеха ме като свой син", казва задържаният.

По думите му той помагал на Сергей в домакинската работа, а последният го хранел. Жителят на Шестаково не го е насърчил да се предаде, казва задържаният. След войната руският военнослужещ искал да отиде при баба си в Кривой Рог.

Задържаният Недайвода също казва, че Сергей не е колаборационист. Той твърди, че украинецът го е укривал и не е съобщил на никого, защото се е страхувал да не пострада: "Аз съм млад, на 19 години съм".

Според началника на следствения отдел на Харковската полиция Сергей Болвинов разследването трябва да провери какви са били мотивите на жителя на Шестаково. Образувано е наказателно производство по член 111-2 (подпомагане на държавата-агресор), който предвижда наказание от 12 години затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

4

AntiZ

23.05 2022 в 20:02

Хуу, де! Тоя се спасил, щото другия се разнежил! Ами тук?
Гледай видеото:
https://t.me/kyivoperativ/97806
Мехлем за сетивата!

7635

2

Marsalis

23.05 2022 в 19:17

Гледам, че бойния дух на орките се срива от ден на ден, но пък нашите рашистофили го имат в изобилие. Що не ги пратим да се пробват срещу ЗСУ, може пък да обърнат събитията.

-6142

1

Кокорчо

23.05 2022 в 19:11

Естествено ще го приютат, той е свой. Украинците са като македонците, правят се че не са руснаци/българи.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика