Прибързано и ужасно: Италия ревизира присъединяването си към китайската инициатива ''Един пояс, един път''

OFFNews 30 юли 2023 в 17:02 5884 0

Снимка Getty Images

Джузепе Конте при Си Дзинпин в Пекин през 2019. Сегашното правителство в Рим обсъда възможността да излезе от китайската инициатива.

Италия е взела „прибързано и ужасно“ решение, когато се е присъединила преди четири години към китайската инициатива „Един пояс, един път“, тъй като това не е спомогнало с нищо за увеличаване на износа, каза в публикувано днес интервю италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, цитиран от Ройтерс.

Италия се присъедини към инициативата при управлението на предишното правителство, превръщайки се в единствената голяма западна държава, предприела подобна стъпка. Крозето е част от кабинет, който обмисля да анулира споразумението.

Инициативата „Един пояс, един път“ предвижда възстановяване на стария Път на коприната за свързване на Китай с Азия, Европа и други региони чрез големи инвестиции в инфраструктура. Критиците съзират в инициативата инструмент, чрез който Китай да разпространи геополитическото и икономическото си влияние.

„Решението за присъединяване към новия Път на коприната беше прибързан и ужасен акт“, който увеличи китайския износ за Италия, но не произведе същия ефект върху италианския износ за Китай, каза Крозето пред в. „Кориера дела сера".

„Въпросът днес е: как да излезем от инициативата, без да навредим на отношенията с Пекин. Защото е вярно, че Китай е конкурент, но той е и партньор“, допълни министърът.

След срещата си в Белия дом с американския президент Джо Байдън в четвъртък италианската премиерка Джорджа Мелони каза, че нейното правителство трябва до декември да вземе решение дали да излезе от инициативата и обяви също, че скоро ще посети Пекин.

Във вчерашно интервю за италианската новинарска програма „Ти Джи 5“ Мелони определи като „парадокс“ това, че макар Италия да е част от инициативата „Един пояс, един път“, тя не е страната от Г-7 с най-тесни търговски връзки с Китай.

„Това показва, че можеш да имаш добри отношения и търговско партньорство“ с Китай дори и ако не си част от инициативата „Един пояс, един път“, допълни италианската премиерка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика