Приятелски огън: Руското ПВО свалило бомбардировача Су-34, който уби 13 души в Ейск

Военният експерт Олег Жданов коментира вероятните причини за катастрофата

OFFNews 18 октомври 2022 в 11:27 5488 4

Жданов
Военният експерт и блогър Олег Жданов.

Военният специалист Олег Жданов коментира в ефира на телевизионния канал Freedom TV вероятните причини за катастрофата на самолета Су-34, който снощи се вряза в многоетажна сграда в руския град Ейск, погубвайки най-малко 13 души.

Според експерта става дума или за техническа повреда, или за неопитност на пилота, или за грешка на руската система за противовъздушна отбрана, която е възможно сама да ударила изтребител-бомбардировача.

Поне 13 загинали след падането на военния самолет в Ейск

Жданов не приема версията, че пилотът умишлено е насочил самолета към жилищния блок. Той обясни, че в момента руската военна авиация  се опитва да лети възможно най-ниско до земята, за да не бъде засечена от украинските радари за противовъздушна отбрана.

"Казват, че самолетът е бил дори с пълен бомбен товар. Тоест, той е летял с мисия да бомбардира нашите войски. Най-вероятно се е случило това, че пилотът е бил неопитен. Днес авиацията почти "ходи по земята" - лети по върховете на дърветата. Защото това е единственият начин да попаднете в мъртвата зона на радарите за противовъздушна отбрана. Ето защо пилотът се е опитал да се залепи за земята. И очевидно, или не е успял да контролира машината и не е имал време да се отклони, или на сградата не е имало червени фарове, които да показват изкуствено препятствие на земната повърхност", предполага Жданов.

Експертът също така посочва, че самолетът, който изпълнява бойна мисия с пълен бомбен товар, е трябвало да избегне град Ейск, но пилотът не го е направил.

Освен това Жданов коментира версията, че Су-34 се е взривил, преди да се удари в многоетажна сграда. Той не изключва възможността руската противовъздушна отбрана да не е разпознала самолета и да го е свалила.

"Ако наистина експлозията е станала преди сблъсъка, можем да говорим за две версии - техническа неизправност, която е по-малко вероятна, или да е поразен от противовъздушната отбрана. Ако, да речем, е навлязъл в градска зона, противовъздушната отбрана не го е идентифицирала и го е ударила, тогава е възможно", посочва експертът.

Жданов обясни и че бомбардировачът Су-34 може да струва повече от 10 милиона долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

18.10 2022 в 17:42

Новината е добра, това е разплатата на провидението. Дано има още добри новини!

2099

3

Mateevk

18.10 2022 в 12:28

Според мен България е замесена...

6386

2

Zlatko

18.10 2022 в 11:44

Какво разбира Жданов? Я слушайте очкарика на руското МО или мишока Песков! Или ще е терористичен саботаж или натовска ракета изтреляна от Украйна. Руското ПВО не прави грешки, защото и Путя ще ви каже, че то е най-хипер доброто и такова не сме виждали. Сигурно и той не го е виждал :)

345

1

Джендо Джедев

18.10 2022 в 11:39

Ако наистина рашистката ПВО е свалила тая консерва - браво! Най-накрая и те да свалят нещо! :D Хаирлия да е, а следващото им хвърчило да прелети над Кремъл!


 
X

Да помогнем на украинските деца!