При взрив във военен институт в руския град Дзержинск са пострадали 38 души (обновена)

OFFNews 01 юни 2019 в 15:13 3395 0

Снимка ТАСС

Няколко мощни взрива разтърсиха по обед военен завод в руския град Дзержинск. 38 души са ранени, няма информация за загинали, предаде агенция „Интерфакс“.

Четирима от пострадалите са в тежко състояние. Заместник-губернаторът на Нижегородска област Дмитрий Краснов съобщи първоначално и за двама безследно изчезнали, но информацията не беше потвърдена.

Взривовете бяха предшествани от пожар на територията на цех за производство на тротил. Огънят обхвана площ от 100 кв. метра, но вече е овладян. Няма опасност от нови експлозии, увериха местните власти. В град Дзержинск и съседните населени места е обявено извънредно положение, но засега не се налага евакуация на хората. Спасителната операция за мястото на инцидента продължава.

По-рано пресслужбата съобщи за по-малък брой ранени, както и че по-голямата част от пострадалите са получили "осколочни рани от лека и умерена тежест". 

От Държавния научно-изследователски институт „Кристал“ съобщиха, че жертви няма поради своевременната евакуация на персонала.

От института потвърдиха, че "наистина е имало пожар в една от сградите, в резултат на експлозията и сградата е разрушена."

Според информацията на оперативния щаб на Министерството на извънредните ситуации, "заплаха от замърсяване на въздуха след експлозиите в института „Кристал“ няма." В момента оперативният щаб, създаден от името на губернатора на Нижегородска област Глеб Никитин, работи на място.

Държавният научно-изследователски институт "Кристал" е основан през 50-те години на ХХ век. Специализиран в създаването на взривни вещества и смеси, както и в безопасни технологии за тяхното производство, изпитване, транспортиране и обезвреждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови