Президентката на Тайван държа реч пред сънародници в Ню Йорк

OFFNews 30 март 2023 в 17:47 1292 1

Снимка БТА / АР

Цай Ингвен пристига в хотела си в Ню Йорк. При престоя й в САЩ не се предвиждат срещи с висши американски представители, за да се избегне реакция от страна на Китай.

Тайванската президентка Цай Ингвен се обърна към членове на тайванската общност в Ню Йорк по време на кратка спирка в САЩ на път за Централна Америка, където ще търси съюзници на самоуправляващия се остров на фона на напрежение в отношенията с Китай, предаде Асошиейтед прес.

Прокитайски демонстранти, които развяваха китайското знаме, също се събраха в Ню Йорк и се обявиха срещу организираните събития от Цай Ингвен. Един от протестиращите държеше плакат с надпис, на който пишеше, че тайванската президентка е "пълна предателка на Китай".

Цай благодари на САЩ за помощта в областта на сигурността по време на реч пред тайвански граждани в града и призова тайванците да бъдат единни. "В колкото по-голяма безопасност е Тайван, в толкова по-голяма безопасност ще бъде и светът", каза тя и обеща Тайван да работи със своите демократични партньори, за да остане на пътя на демокрацията.

Тайванската лидерка пристигна вчера в Ню Йорк и се очакваше да участва на следващия ден в прояви на закрито. При спирането й в САЩ не са планирани срещи с висши американски лидери, за да се избегне реакция от страна на Китай.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин отново изрази от името на Пекин остри възражения срещу всякакви контакти между Цай и американски официални лица.

"Китай е категорично против всяка форма на официално взаимодействие между САЩ и Тайван", заяви Мао пред репортери, и допълни, че Китай ще следи ситуацията отблизо и решително ще брани суверенитета и териториалната си цялост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови