Президентът на Туркменистан ще лекува COVID-19 с билката сладник

OFFNews 26 декември 2020 в 17:02 3859 0

Ексцентричният президент на Туркменистан увери днес, че билката сладник (сладък корен или женско биле) може да се използва като лекарство срещу коронавируса - нова предполагаема рецепта чудо, възхвалявана от затворената и авторитарна централноазиатска страна, която твърди, че не е засегната от пандемията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Учени от всички страни издирват в момента ефикасни средства срещу коронавируса, водейки множество проучвания, и едно от тях може би е коренът на сладника", заяви на министерско заседание държавният глава Гурбангули Бердимухамедов.

Той увери, че "сладникът възпрепятства развитието на коронавируса" и "дори слабо концентриран воден разтвор действа неутрализиращо", без обаче да подкрепи това твърдение с научни доказателства.

Отбелязвайки, че Туркменистан разполага с "достатъчни запаси" от сладник, Бердимухамедов възложи на националната академия на науките да проведе изследвания върху предполагаемото ползотворно въздействие на ароматичната билка, която расте и в Европа.

Авторитарният туркменистански президент не за пръв път отправя призив да се използват билки в борбата срещу пандемията, подминала страната му според властите. Откакто през март той разпространи официални препоръки в този дух, популярна мярка сред жителите на страната е опушването с дива рута, наричана още сирийска или африканска рута - билка със силен мирис и предполагаем медицински ефект.

Известен с инициативи, целящи да изтъкнат достойнствата на флората и фауната в бившата съветска република, Бердимухамедов разпореди опушванията с дива рута да се извършват "системно" и цената на китка от билката скочи експлозивно.

Като превенция срещу COVID-19 здравните власти по света препоръчват главно да се носи медицинска маска, да се спазва социална дистанция и да не се забравят хигиенните навици като миене на ръцете. 

В Туркменистан се наложи през юли да пристигне делегация от СЗО, за да бъдат въведени подобни мерки и ред ограничения, но страната и досега не е признала там да е открит макар и един случай на коронавирус - дори след като посланикът на Лондон в Ашхабад заяви, че страда от COVID-19.

От лятото магазините за нехранителни стоки и ресторантите в Туркменистан са затворени, движението на влаковете и автобусите - ограничено. Властите препоръчват на хората в страната да носят маски, официално - за да се предпазят от "праха" и от "патогени", чието естество не се уточнява, добавя АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews