Президентът на С. Македония: Серията от отваряне на български клубове започна след приемането на преговорната рамка

Стево Пендаровски говори за мегаломански националистически планове и искания на България

OFFNews 01 април 2023 в 16:35 3211 0

Снимка Председател на РСМ

Стево Пендаровски

Няма никаква промяна в държавната позиция на България към Северна Македония, посочи президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от БТА.

„Обяснявал съм го няколко пъти. Въпреки, че някои тук, които са по-големи европейци от мен, ме съветват да избягвам тази реторика, твърдя, че не говоря така, за да получа политически дивиденти, а така, както аз виждам реалността. А реалността е, че това е политика от няколко десетилетия на Република България, т. нар. македонски въпрос. И твърдя, че серията на отварянето на български клубове, която започна веднага след приемането на преговорната рамка през юли, не е случайно. Защото те, от своите мегаломански националистически планове и искания, които имат години назад, но особено в последните две години и половина, в преговорната рамка получиха само вписването на българите в конституцията”, каза Пендаровски.

Според Пендаровски добре би било процедурата по промяна на конституцията на страната да започне този или най-късно следващия месец и да приключи преди август, когато парламентът излиза в почивка, защото след това страната ще започне да навлиза в предизборни настроения и „атмосферата може да бъде още по-лоша”.

„Не мога да видя друг начин да стигнем до мнозинство от две трети в парламента, за да променим конституцията сега, освен дебат с опозицията. Не мисля и, че две години след приемането на преговорната рамка трябва да се занимаваме с промените в конституцията, които са, или поне би трябвало да бъдат, приоритет”, каза Пендаровски в интервю за предаването "Трилинг" по ТВ 24, добавяйки, че ако съкращаването на мандата му с няколко месеца би помогнало на страната по отношение на интеграцията й в ЕС, е готов да подаде оставка веднага.

Попитан за тезата му отпреди няколко месеца, че конституционните промени могат да се гласуват след парламентарните избори, които би трябвало да са през юни 2024 г., Пендаровски посочи, че тази своя теза той е споделил с правителството, чиято позиция е била конституционните промени да се направят колкото се може по-бързо „и е нормално да се даде възможност на правителството, което формално правно тласка евроинтеграционния процес”.

„Мисля, че огромна политическа енергия в държавата беше използвана за един въпрос, за който можехме да изгубим само два дни за дебат” , посочи Пендаровски.

Оценката му е, че не само предсрочни избори в Северна Македония, за които настоява опозицията няма да решат политическите проблеми в страната, но и редовни избори не могат да решат „дълбоките политически проблеми между политическите партии в страната, защото причините за тях не са от вчера”, каза Пендаровски, според когото атакуването и влизането в парламента на страната на 27 април 2017 г. ги е задълбочил.

Президентските избори в Северна Македония трябва да се произведат през март или април 2024 година, а попитан дали мисли за втори президентски мандат Пендаровски посочи, че за това ще мисли през януари или февруари, за да види „дали ще има подкрепа от политическите партии и какво мислят гражданите за работата му досега”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието