Президентът на Молдова призна, че в страната говорят румънски, а не молдовски

OFFNews 25 декември 2020 в 13:20 16802 2

Часове след встъпването в длъжност на президента на Молдова Мая Санду името на държавния език беше променено в официалния уебсайт на държавния глава - от молдовски на румънски, тоест абревиатурата "md" беше заменена с "ro".

През 1989 г. парламентът на Молдова одобри молдовския като държавен език и го реформира - вместо на кирилица започна да се изписва на латиница.

През 2013 г. Конституционният съд реши, че държавният език на Молдова е румънският. Той е споменат и в Декларацията за независимост на страната. 

Досегашният президент Игор Додон обаче не беше съгласен с това решение и заемаше позицията, че в страната се говори молдовски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

2

Руми Лазарова

26.12 2020 в 14:09

Неволно правим асоциация с българския и "македонския" език. Ако Борисов (защото той е нашият върховен управник и друг няма) не беше свалял звезди на Заев през 2017-18 г., за да се прави на международник и крояч на Западните Балкани, а беше настоявал последователно на нашите искания към тях, сега нямаше да стигаме до изстряне на отношенията и неразбиране на нашата позиция от цял свят. Така за СИЧКИ хитрини на боко плащаме и ще плащам ние. Но простият си е прост, както сам той се определя, а пък при него се вижда веднага.

9000

1

Petio Petkov

25.12 2020 в 14:18

Разликата между двата езика е като между френския във Франция и френския в Швейцария. А и Мая Санду е с второ румънско гражданство, както още поне 300 000 молдованци. Руснаците не пожелаха да русифицират румънския в Молдова, както сърбите направиха с българския в Македония.