Президентът на Мали подаде оставка

Вероника Шербанова 09 април 2012 в 15:37 1437 0

Президентът на Мали официално подаде оставка. Снимка: БГНЕС
Президентът на Мали официално подаде оставка. Снимка: БГНЕС

Президентът на Мали официално подаде оставка, предадоха световните агенции. 

Амаду Тумани Туре подписа споразумение с лидерите на военния преврат, с който беше отстранен от поста си на 22 март. Това според него ще помогне за разрешаването на политическата криза в страната.

Амаду Тумани Туре подаде оставка, както беше предвидено от споразумение с лидерите на военната хунта, която го принуди да побегне от страната. Функциите му временно ще поеме председателят на парламента в западноафриканската страна Дионкунда Траоре.

В следващите 40 дни той трябва да назначи преходно правителство и да организира президентски избори. Военните от своя страна, трябва да обявят обща амнистия.

На 22 март военна хунта, начело с капитан Амаду Саного, свали президента на страната.

Политическата обстановка се оказа благоприятна за сепаратистите от Националното движение за освобождение на Азавад (НДОА) и техните съюзници ислямисти. В края на миналата седмица успяха да превземат два големи града в североизточната част на Мали – Гао и Кидал.

В петък те обявиха независимостта на Азауад. Решението им не беше признато от международната общност, макар Брюксел да намекна, че би могло решението на конфликта да включва автономия на областта, без тя да се отделя официално от Мали.

НДОА се бори за независимостта на на северните райони на страната, населена с туареги, привърженици на бившия либийски лидер Муамар Кадафи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!