Президентът на Казахстан Токаев пред Путин: Донецк и Луганск са квазидържави, няма да ги признаем

OFFNews 17 юни 2022 в 19:41 43022 3

Касим-Жомарт Токаев

Снимка РИА Новости

Касим-Жомарт Токаев

Казахстан най-вероятно няма да признае независимостта на Донецката Народна и на Луганската народна република (ДНР и ЛНР), заяви президентът на средноазиатската държава Касим-Жомарт Токаев, цитиран от ТАСС. Държавният глава на Казахстан направи изявлението в присъствието на президента на Русия Владимир Путин по време на XXV Петербургски международен икономически форум в Санкт Петербург. Токаев нарече също така републиките от Донбас квазидържави и добави, че широко прилагане на принципа на нациите на самоопределение би могло да доведе до хаос.

„Изчислено е, че ако правото на нациите на самоопределение бъде приложено в реални условия на земното кълбо, вместо 193 страни, които сега влизат в състава на ООН, на Земята ще има над 500 или 600 държави. Разбира се, това ще означава хаос. По тази причина ние не признаваме нито Тайван, нито Косово, нито Южна Осетия, нито Абхазия. И по всяка вероятност този принцип ще бъде приложен и по отношение на квазидържавните територии, каквито според мен се явяват Луганск и Донецк.“ – каза Токаев, който е бивш заместник-генерален секретар на ООН.

Казахският президент отговори по този начин на въпрос на кремълската пропагандистка Маргарита Симонян, която беше модератор на главния панел на пленарното заседание на икономическия форум. „Това е откровен отговор, на откровен въпрос.“ – добави той. Говорейки за отношението на казахското общество към ситуацията в Украйна Токаев заяви, че има „различни мнения“.

„Обществото ни е открито, зрелостта на гражданското общество е налице, затова се изказват и различни мнения. Съвременното международно право – това е уставът на ООН. Но два принципа на този устав влязоха в противоречие – този за целостта на държавите и на правото на нациите за самоопределение. И доколкото тези принципи са в противоречие, има и различни тълкувания.“ – заяви казахският лидер.

Медиите в столицата Нур-Султан обръщат внимание и на още едно директно изказване на Касим-Жомарт Токаев. Казахският президент е изразил по време на пленарното заседание претенции към некоректни атаки от страна на Русия.

„Аз, използвайки тази трибуна, може да не е съвсем уместно, но въпреки всичко бих искал да изразя някои претенции към изявленията на редица руски депутати - абсолютно неверни твърдения за Казахстан, некоректни, така да се каже. На журналисти и дори на културни дейци“, каза президентът Токаев на форума в петък.

„Наистина, ние нямаме проблеми, които биха могли да бъдат раздухани по един или друг начин. Всякакви разделения причиняват вреда на нашите народи и на самата Руска федерация. И такива изказвания от Русия на мен не са ми много ясни. Както се казва, в чия воденица наливат вода тези фигури, които по някакъв странен начин понякога коментират решенията на ръководството на Казахстан или събитията, които се случват у нас“, добави президентът.

Казахстан запазва сдържаност в позицията си за войната в Украйна. През април първият заместник-ръководител на администрацията на казхския президент Тимур Сулейменов заяви, че Нур-Султан няма да бъде инструмент за заобикаляне на американските и европейските санкции, въведени срещу Русия. По думите му Казахстан е част от международната общност и не е заинтересован да бъдат приложени срещу него вторични ограничения от ЕС и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

19.06 2022 в 03:23

Няма зачение. БГ тролчетата са ги признали и ги наричат ДНР и ЛНР.

10298

2

AntiZ

18.06 2022 в 21:27

Ето така се прави! Троловете, коментирайте, бе! СССр, а? Ох да ви, това, дето за майките ви става дума!

75

1

230 млрд баксов

18.06 2022 в 00:07

пУтлера вече никой не го бръсне за нищо

 
X

Да помогнем на украинските деца!