Президентът на Азербайджан обсъди с представител на САЩ увеличение на износа на газ за Европа

OFFNews 31 май 2022 в 16:31 2529 0

Снимка president.az

Илхам Алиев

Азербайджанският президент Илхам Алиев обсъди днес със съветничката на заместник-държавния секретар на САЩ за енергийната дипломация Лаура Лохман възможността за увеличение на износа на газ в Европа. Това съобщи пресслужбата на държавния глава.

"Двамата събеседници обсъдиха дейността на Южния газов коридор. Беше подчертана ролята на Азербайджан за енергийната сигурност на Европа и за диверсификацията на доставките на газ. Състоя се обмен на мнения за увеличаване на износа на газ от Азербайджан за Европа", се посочва в изявлението.

Освен това, в изявлението се казва, че по време на срещата е било отбелязано успешното развитие на двустранните отношения между Азербайджан и САЩ в различни сфери, била е оценена високо неизменната подкрепа на американското правителство за Баку в реализирането на глобални енергийни проекти, включително на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан.

На 31 декември 2020 г. Азербайджан започна доставки на газ за Европа по Трансадриатическия газопровод (ТАП), който е част от Южния газов коридор (ЮГК).

Доставките, предвидени за 25 години напред, предвиждат ежегоден износ на повече от 10 млрд. куб. м азербайджански газ за европейския пазар, от които 8 млрд. куб. м за Италия, и по 1 млрд. куб. м за Гърция и България. Капацитетът на 878-километровия газопровод ТАП е 10 млрд. куб. м, но в бъдеще се предвижда той да бъде удвоен.

ЮГК, който е с дължина 3,5 хиляди км от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания, е интегрирана система от газопроводи, включваща също Южнокавказкия и Трансанадолския газопровод. Техният капацитет е 16 млрд. куб. м газ. За основен източник на газ на ЮГК се смята находището "Шах Дениз", което има запаси от 1,2 трлн. куб. м газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови