Презапасяване: £80 млн. потънаха в тоалетна хартия, алкохол и замразена храна във Великобритания

OFFNews Последна промяна на 31 март 2020 в 14:41 2187 0

Рекорден месец за продажбите си отбелязаха британските супермаркети на фона на въведените ограничителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. През март хората на Острова са похарчили 80 милиона паунда допълнително, за да се запасят, пише "Гардиън", като цитира данни на Nielsen. Общата сума за храни и алкохол е с близо 2 милиарда паунда повече от похарченото през 2019 година.

Данните показват 20.5% ръст в продажбите на британските хранителни магазини по време на четириседмичния период от 24 февруари до 21 март. Скокът бе концентриран основно от 16-и до 21 март. Тогава ръстът е с 43%, а пред магазините се виеха дълги опашки, защото бяха въведени мерки за социално дистанциране.

Значителен е ръстът на купените замразени храни - с 84% спрямо март 2019 г. 67% е той при алкохола.

По време на този период купувачите са пазарували средно допълнително три пъти - общо 79 милиона повече в сравнение със същия период на миналата година. Похарченото е с 1.9 милиона паунда отгоре. Средно всяко домакинство е купило допълнително стоки за 63 паунда над обичайното за 4-те седмици. Затворените ресторанти и кафенета предполагат 500 милиона допълнителни хранения у дома всяка седмица.

Увеличава се и пазаруването по интернет от хранителните магазини - от обичайно 7% до близо 1/5 от домакинствата.

Сега магазините започват да се връщат към обичайния си ритъм - споделят от Aldi. И все пак остават ограничения за количествата, които един човек може да купи от най-търсените стоки. А такива са тоалетната хартия, антибактериалните гелове за ръце и пастьоризирано мляко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X