Превръщат дома на Хитлер в център за имигранти

Елица Мартинова 31 януари 2013 в 14:21 2486 1

Къщата на Хитлер в Браунау, Снимка: АРА
Къщата на Хитлер в Браунау, Снимка: АРА

В Австрия се води дебат дали родната къща на Адолф Хитлер да се превърне в център за  интеграция на имигранти, съобщи вестник „Kurier”.

Домът на Хитлер в Браунау най-вероятно ще бъде предоставен под наем на обществената организация с нестопанска цел „Volkshilfe” (“помощ за народа“). Тя планира да превърне къщата на фюрера в център за интеграция на имигранти, където ще се провеждат езикови курсове.

Инициативата е на кметството на Браунау, откъдето са предоставили на „Volkshilfe” плановете на сградата.

Общинарите са стигнали до заключението, че не е задължително къщата на Хитлер да бъде превръщана в музей, защото освен рождението на фюрера, в нея не се е случило нищо важно.

Браунау се намира до границата с Бавария. На 20 април 1889 г. там се ражда Адолф Хитлер.

През годините там се е помещавала библиотека, училище, банка, до септември 2011 г. -център за рехабилитация на инвалиди.

След като той се изнася, въпросът за съдбата на дома предизвиква редица дискусии в община Браунау.

В края на 2011 г. дори е обявена продажна цена от 2 млн. евро за къщата. През ноември 2012 г. руски депутат проявява желание да я купи с една-единствена цел – да я разруши.

Австрийските власти обаче не одобряват идеята и от община Браунау решават да превърнат дома на един от най-жестоките тирани на 20-и век в социален център, който ще подпомогне обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови