Преследван и затворен в Ухан китайски журналист се появи изненадващо

OFFNews 23 април 2020 в 15:44 4900 0

Китайски журналист, който бе преследван и след това затворен в Ухан - центърът на взрива от коронавирус в страната - се появи отново изненадващо след близо два месеца, предава Би Би Си.

Ли Захуа излъчва преследването и задържането си от полицията на 26 февруари и оттогава не е виждан.

В сряда той публикува видео, в което казва, че е прекарал две седмици "под карантина" в Ухан, след което е бил под карантина в родния си град. Твърди се, че това се е наложило, защото е бил на "чувствителни места".

Ли Захуа

Журналистът заминава за Ухан през февруари, след като друг негов колега - Чен Чуши, изчезва. В първото си видео от Ухан той обяснява защо е там. "Преди да вляза в Ухан, мой приятел, който работи за китайска популярна медия ми каза, че лошите новини се ограничават от централното правителство. Местните медии могат да съобщават само добрите новини за пациентите - за възстановяване и така нататък. Разбира се, не е сигурно дали това е истина, защото то е просто това, което чух от мой приятел".

Историите му са свързани с предполагаемо прикриване на случаи на заразени и твърде заети от работа крематориуми. Видеата му са гледани милиони пъти чрез китайски интернет платформи, в YouTube и Twitter.

Какво се случва на 26 февруари?

В новото видео Ли Зихуа, за когото се смята, че е 25-годишен, казва, че е шофирал в Ухан, когато хора от друга кола са му казали да спре. Вместо да го направи, ускорил и обяснява, че е бил "объркан" и "уплашен". Преследван е в продължение на 30 км, а част от пътуването е качено в YouTube със заглавие SOS. Пристига в жилището си и започва да излъчва на живо, преди "няколко" души в полицейски униформи да потропат на съседна врата.

Защо двама репортери изчезват от Ухан?

Той угася осветлението и пази тишина, докато мъжете в униформи чукат на другата врата и накрая - на неговата. Не отваря. Три часа по-късно те отново чукат на вратата. Отваря и е отведен в полицейско управление, където му вземат пръстови отпечатъци и кръвна проба, преди да го отведат в стая за разпити. Казано му е, че е заподозрян в нарушаване на обществения ред, но че за това няма да има наказание. Но, тъй като е бил в "чувствителни епидемични зони", трябва да бъде карантиниран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови