Преподавател по обществено здраве избяга от COVID на остров, но и там го застигна карантина

OFFNews 09 август 2022 в 16:14 2878 1

Доброволец в защитно облекло указва по високоговорител хората да стоят по-далече един от друг на полигон за тестване на COVID-19 в Саня в южната китайска провинция Хайнан в неделя, 7 август 2022 г.

Снимка БТА/АП

Доброволец в защитно облекло указва по високоговорител хората да стоят по-далече един от друг на полигон за тестване на COVID-19 в Саня в южната китайска провинция Хайнан в неделя, 7 август 2022 г.

Преподавател избяга от пореден локдаун заради COVID-19 на остров, но и там го застигна карантина.

Американецът Браян Хол от филиала на Университета на Ню Йорк в Шанхай се опитал да избегне локдаун през юни, като отишъл в популярния сред туристите остров Хайнан. Лекторът - преподаващ не друго, а обществено здраве - можел да води занятията си дистанционно оттам. Избрал си острова, защото карантината там е 10-дневна. Сега обаче Хол не може да напусне град Саня, главният туристически център на Хайнан, защото хотелът, в който е отседнал, е поставен под карантина и на гостите е забранено да излизат от стаите си, разказва Ройтерс, цитирана от БТА.

Хайнан е един от китайските региони, в които заболеваемостта от коронавирус беше на относително ниски нива повече от 2 г., но сега там се борят с нови огнища на заразата.

"Емоциите ми варират от пълно отричане и обезвереност, до яд, тъга и в крайна сметка до безнадеждност“, казва Хол пред Ройтерс.

Подобно на милионите жители на Шанхай, той трябвало да се подложи на двумесечен локдаун по-рано тази година.

Преживяното в Шанхай го накарало да избяга в Саня, където по думите му спазването на ограниченията за излизане не се спазвало особено стриктно.

Миналата година в Хайнан бяха регистрирани само два местни случая на COVID, но този месец броят им надхвърля 1800 случаи на зараза, предадена на местна почва. Въпреки че спрямо световните стандарти ограниченията в Хайнан са сравнително леки, местните власти са поставили милиони хора в локдаун, предават китайски медии. Това е част от политиката на Китай за „нулев COVID“, която има за цел да унищожи огнищата на заразата на колкото се може по-ранен етап. На местните жители е позволено да напускат домовете си само по важни причини като тестове за COVID, купуване на храна и отиване на работа, която изисква присъствие на място. По данни на местни медии около 178 хиляди туристи в провинция Хайнан не могат да напуснат острова, 57 хиляди от които са в град Саня.

Сега Хол е затворен в стаята си и разчита на служителите на хотела да му осигуряват храна и вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови