Премиерска съпруга осъдена за подкуп

OFFNews 01 септември 2022 в 11:12 2799 0

Росма Мансор

Снимка Getty Images

Росма Мансор

Съпругата на бившия министър-председател на Малайзия Наджиб Разак е призната за виновна в искане и получаване на подкуп, съобщи Би Би Си. Преди това Росма Мансор пледираше, че е невинна по трите обвинения за общо 194 млн. рингита (43 млн. долара), свързани с проект за слънчева енергия в Саравак, но в четвъртък съдия от Върховния съд призна бившата първа дама за виновна и по трите.

Решението идва дни след като съпругът ѝ Наджиб започна да излежава 12-годишна присъда за корупция.

Срещу Розмах все още са повдигнати 17 други обвинения за пране на пари и укриване на данъци. Тя не се е признала за виновна по тях.

70-годишната жена е известна с любовта си към луксозните стоки и бижутата. Когато през 2018 г. малайзийската полиция нахлува в имотите на двойката, тя открива златна и диамантена огърлица на стойност 1,6 млн. долара, 14 диадеми и 272 чанти Hermes.

Прокурорите твърдят, че Розма е поискала подкуп в размер на 187,5 млн. рингита и е получила 6,5 млн. рингита от служител на компанията, спечелила търга за проекта за слънчева енергия, който е на стойност 1,25 млрд. рингита.

Росмах може да поиска от Върховния съд на Куала Лумпур да отложи произнасянето на присъдата. Тя твърди, че е била набедена от бившия си помощник, както и от други служители, участващи в проекта.

В сряда правният ѝ екип подаде последна молба за отвод на председателстващия съдия. Те твърдят, че предполагаемото изтичане на документ, в който се посочва, че присъдата за виновността ѝ е била определена предварително, я е лишило от вяра в способността на съдията да разгледа делото справедливо.

Но съдия Зайни Мазлан отхвърли искането за отвод, като заяви, че обвинението е доказало обвинението си по несъмнен начин. Наджиб и съпругата му са в центъра на мащабно разследване, обхващащо шест държави, във връзка с предполагаемото им участие в държавния фонд за развитие 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

1MDB, създаден от г-н Наджиб през 2009 г. по време на мандата му като премиер, трябваше да превърне Куала Лумпур във финансов център и да стимулира икономиката чрез стратегически инвестиции.

Но в началото на 2015 г. тя започна да привлича негативно внимание, след като пропусна да плати част от 11 млрд. долара, които дължеше на банки и облигационери.

През 2020 г. съдът призна Наджиб за виновен по седем обвинения - в центъра на които бяха общо 42 млн. рингита, прехвърлени от SRC International - бивше подразделение на 1MDB - в негови лични сметки.

Миналия вторник той беше осъден на 12 години затвор и глоба в размер на 210 млн. рингита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови