Вътрешният министър на С. Македония отказа общо поклонение пред Гоце Делчев с българската делегация

OFFNews 04 февруари 2023 в 17:09 6227 4

Снимка Телма

Вицепремиерът Иван Демерджиев в двора на църквата Свети Спас.

Министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски е отказал на българския вицепремиер и шеф на МВР Иван Демерджиев да поднесат заедно цветя пред гроба на един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети Гоце Делчев. Това съобщи българският вицепремиер, цитиран от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

„Отношенията между нашите два народа не предполагат подобни драконовски мерки, на каквито сме свидетели. Всъщност сигурността трябва да се ограничава от нещо важно и то е всички, които искат да дойдат, да могат да почетат Гоце Делчев“, заяви вътрешният министър след поклонението, по повод на жестоките мерки за сигурност и ограниченията, които затрудниха българите, желаещи да посетят паметта на Гоце, да го сторят. Демерджиев изрази съжаление, че редица български граждани са били възпрепятствани.

„Взаимното уважение, каквото ние декларираме към народа на Северна Македония и каквото получих уверение от министър Спасовски, че ще получим, предполага точно това – да се даде възможност всички да дойдат и да се поклонят пред паметта на апостола".

Министър Демерджиев коментира и проблемите на работата на граничните пунктове на РСМ като обясни, че министър Спасовски твърди, че става въпрос за токов удар. „ За да няма такива проблеми в бъдеще, разпоредих незабавно да се подготвят три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник на трите общи ГКПП. За съжаление разбрах, че проблемите са продължили и след ръчната обработка на документите. Подобно поведение е неприемливо. То не съответства на нагласите и настроенията на нашите два народа, у които няма сянка на негативно отношение и няма причина за подобен род провокации. Проблемът беше само в едната посока – на влизане в РСМ и това направи неприятно впечатление. Не е това пътят напред към обединена Европа, той предполага стабилност и взаимно доверие. Политиците от двете държави сме длъжни да изградим това доверие и уважение, каквото има между народите на двете държави".

"Провокации са опитите да ни разделят, ние сме съседи и народите ни традиционно се уважават. България е държава, която стриктно спазва правовия ред", категоричен бе вътрешният министър Демерджиев.

"Предложих на министър Спасовски да поднесем цветя заедно, като мисля, че това е правилният път и паметта на апостол като Гоце Делчев го заслужава. Беше ми отказано, но се надявам на следващото честване това да се случи", допълни Демерджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

6

Анализи

04.02 2023 в 19:55

Очевидно макетата са зомбирани от сръбско- руската агентура. Да ги оставим да излязат от психозата, а докато се оправят да ги цакаме на всички желания за присъединяване към ЕС.

-480

4

Октим

04.02 2023 в 17:51

Колкото и да не мога да понасям биволицата Йотова, на изказването ѝ (съсъедната статия), че Македония сама блокира членството си в ЕС давам пълното си съгласие! Но друго не може и да се очаква, след като всички заповеди и там идват от блядьшевишките отрепки от Кремъл!

22548

3

dolivo

04.02 2023 в 17:30

Руските агенти добре си вършат работата, и дори евтино им е излязло

-1655

2

ob1

04.02 2023 в 17:28

Начи... когато тумба лумпени горят наши знамена няма проблем, идиоти има всякакви. Когато обаче официално лице от правителството на СМ се изцепи така вече трябва да има реакция. Търпението има граници.