Премиерът на Полша смени шефа на разузнаването

Красимир Крумов 08 август 2022 в 19:27 2035 0

Полк. Бартуш Армушкевич е новият стопанин на Агенцията за разузнаване на ул.

Снимка Агенция за разузнаване на Полша, колаж OFFNews

Полк. Бартуш Армушкевич е новият стопанин на Агенцията за разузнаване на ул. "Милобендзка" 55

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки е назначил в понеделник полк. Бартош Армушкевич за шеф на Агенцията за разузнаване. До момента Армушкевич беше заместник-директор на Агенцията за вътрешна сигурност, контраразузнаването. Досегашният директор на полското цивилно разузнаване Пьотр Кравчик е подал оставка, съобщи канцеларията на Моравецки, цитирана от ПАП.

Според полското законодателство разузнавач номер 1 на страната се назначава и освобождава от министър-председателя след поискване на мнение от президента и правителствената комисия по въпросите на специалните служби и парламентарната комисия със същия ресор. Мненията на трите институции не са задължаващи за премиера. Говорителят на министъра-координатор на спецслужбите във Варшава Станислав Жарин съобщи, че новият директор на полското разузнаване е офицер с дългогодишен оперативен опит.

Полк. Бартош Армушкевич е абсолвент на офицерски курс за служители на разузнаването. Работата си в Службата за защита на държавата, а впоследствие Агенция за вътрешна сигурност, започва пред 1997 година. Завършил е „шпионската школа“ в Центъра за обучение на кадри за разузнаването в Стари Клейкути. От началото на кариерата си в службите се занимава с оперативна работа, подчерта Станислав Жарин. Има административен опит в структурите на службите в страната и в централата. В Агенцията за вътрешна сигурност е бил шеф на Департамента за контраразузнаване.

Според полския седмичник „Впрост“ оставката на досегашния шеф на разузнаването Пьотр Кравчик може да е свързана със смъртта на бизнесмена и оръжеен търговец Анджей И., който беше намерен мъртъв в Албания след като се оказа в центъра на скандал с доставката на респиратори в периода на пика на първата вълна COVID-19. Оказа се, че респираторите, които е купила с негово посредничество полската държава са в пъти по-скъпи от нужните аналози, а освен това са били непригодни за работа. Нито една от службите във Варшава, в това число и разузнаването нямаше представа къде се намира търговецът. Службите докладвали на политическото ръководство на страната, че е издъхнал в Тирана едва 9 дни след кремацията на покойника.

Смяната, обаче, може да е свързана и с приоритетите на Полша във външен план на фона на войната в Украйна. Агенцията за разузнаване на Полша показа публична активност по украинска линия, след като на няколко пъти официално разпространи прихванати по електронен път разговори на руски военни в Украйна като сигнал: "Ние сме там, в Украйна, чуваме и виждаме".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови