Премиерът на Албания потвърди съществуването на карта за промяна на граници

OFFNews 17 април 2021 в 12:51 20569 0

Еди Рама

Премиерът на Албания Еди Рама потвърди съществуването на карта относно промяната на границите на страните от региона на Западните Балкани. Поканен в предаването „ИЗБОРИ 2021 г." на телевизионния канал V +, Рама каза, че е виждал картата, преди тя да бъде свързана с предложението на словенския му колега Янез Янша, цитира думите му скопското електронно издание “Фактор“.

„Говорих с него отдавна. Видях и този документ, който излезе. Нямам коментар", каза Рама.

В четвъртък словенският портал Uncensored.si публикува документ, предлагащ преначертаване на границата между Косово и Сърбия, обединение на Косово с Албания, обединение на части от Черна гора и Северна Македония с албанско мнозинство с Албания и възможност за отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина, и обединение на части от Западна Босна с Хърватия.

Европейският съюз многократно заяви, че не знае за такъв документ. Словенският премиер Янез Янша, чиято държава ще председателства Европейския съюз през втората половина на тази година, написа, че твърденията за такъв документ са действия, насочени към "нанасяне на вреда на Словения в ЕС".

"Словения сериозно търси решения за развитието на региона и европейското бъдеще за страните от Западните Балкани и именно такива писания се опитват да попречат на тази цел", написа той в социалните медии.

(Информацията е на агенция "Фокус")

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови