Преговорите за Либия в Москва завършиха без споразумение

OFFNews 13 януари 2020 в 18:48 2236 0

Снимка ТАСС

Състоялите се днес в Москва преговори за прекратяване на огъня в Либия приключиха без подписване на споразумение.

Те продължиха почти 8 часа с участието на министрите на отбраната и на външните работи на Русия и Турция, както и враждуващите Халифа Хафтар и лидерът на Правителството на националното съгласие на Либия Файез Сарадж, съобщават руските медии.

„Преговорите между либийските страни завършиха без споразумение“, казва съветникът на парламентарния шеф на Либия Хамид ал-Сафи пред РИА Новости.

Според руския външен министър Сергей Лавров, Халифа Хафтар приема положително проекта на документа по либийското урегулиране, но е поискал допълнително време да го проучи. Проектът за споразумението е подписан от Файез Сарадж и от председателя на Висшия държавен съвет Халед ал-Мишли. Лавров смята, че като цяло в хода на преговорите в Москва е постигнат напредък.

Проектът за споразумението предвижда отказ от всякакви настъпателни действия и създаване на военна комисия за определяне на граничната линия, и наблюдение на примирието. Документът планира и сформирането на групи за урегулирането на ситуацията в региона. Първата среща на тези групи е възможно да се състои до края на този месец.

Веднага след преговорите в Москва представителите на страните от либийския конфликт се отправиха в Берлин, където е планирана международна конференция за ситуацията в страната. Вероятната дата за този форум е 19 януари. Идеята за него предложи канцлерът Ангела Меркел по време на посещението си в Кремъл.

Администрацията на турския президент Ердоган по-рано съобщи, че на 19 януари той ще бъде в Берлин на еднодневна визита, но подробности за това няма, предаде по-рано днес Ройтерс.

Веднага след приключването на преговорите в Москва армията на Хафтар заяви, че не смята да изостави позициите си в района на Триполи и няма да отстъпи дори на крачка. Тази армия води настъплението си към столицата от април 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови