Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Предстоящо: Осъдени IT специалисти ще работят за руски компании

Москва се опитва да спре изтичането на мозъци с опрощаване на данъци и преференциални кредити

OFFNews 27 април 2022 в 16:49 5276 3

Руската федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) разглежда предложение на няколко руски региона за ангажиране на IT специалисти, излежаващи присъди в изправителни центрове, да работят дистанционно за търговски дружества.

Това съобщи зам.-ръководителят на агенцията Александър Хабаров по време на конференция в Новосибирск, предаде ТАСС.

"Няма много такива специалисти. Предприемачите, които работят в тази област, се обръщат към нас с тази инициатива в редица области. Намираме се само в началния етап. Ако има търсене, а такова най-вероятно има, не смятаме, че ще принудим специалистите в тази област да работят в други производства", каза Хабаров.

Той обясни, че става дума за хора, осъдени на поправителен труд. И добави, че според закона осъдените в изправителните центрове могат да работят в рамките на един регион, но форматът за дистанционна работа ще им позволи да работят в предприятие, разположено в друг регион.

Месец след нахлуването на Русия в Украйна ръководителят на Руската асоциация за електронни комуникации Сергей Плуготаренко заяви, че 50 000-70 000 IT специалисти са напуснали Русия и се очаква нова "вълна на емиграция".

За да ограничат изтичането на компании в сектора, властите ги освобождават от данъци за 3 г. , а на служителите им обещават отсрочка от армията и възможност да кандидатстват за преференциални ипотечни кредити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

27.04 2022 в 19:06

"IT специалисти, излежаващи присъди в изправителни центрове, да работели дистанционно"?!Егати боклуците, докъде се докараха! А докато работят, ще им махнат ли белезниците?

1915

2

Читателка

27.04 2022 в 18:44

Тези IT специалисти, които са работили за западни компании, сега трябва да направят огромни компромиси за да работят за Гнома. Само се качете в самолет, който лети на запад - половината от пътниците са млади семейства и младежи с ранички - рускоговорящи. В мирно време Рozzия я напускаха по 250 000 млади хора с еднопосочен билет. Сега ми е трудно да си представя как мужиците от Сибир ще му оправят високите космически технологии на Гном.

-60

1

офф бее

27.04 2022 в 17:55

За какво са им IT специалисти?! Да си седят в каменната ера...
Орки!

 
X

Подкастът на OFFNews