Представителят на Албания в ООН: Русия се опитва да опростачи целия свят

Пълният текст на изказването на Ферит Ходжа защо не трябва да имаме никаква вяра на властите в Москва за взривяването на Каховската ВЕЦ

OFFNews 09 юни 2023 в 19:39 8471 8

Ферит
Представителят на Албания в ООН Ферит Ходжа.

Представителят на Албания в ООН Ферит Ходжа направи изключително силно и смислено изказване по повод опитите на Русия да прехвърли отговорността за взривяването на стената на Каховското водохранилище на властите в Киев. 

Публикуваме думите му в пълен текст:

Колеги, Украйна директно обвини Русия за разрушаването, а ние току-що чухме от представителя на Русия да твърди обратното. Както заяви заместник генералния секретар на ООН по-рано днес, 7 юни, че ООН не е в състояние да извърши независима проверка на фактите, но категорично посочи, че това е поредното катастрофално последствие от руската агресия в Украйна. 

Както знаем, в момента се водят две паралелни войни. Първата е тази, която избра Русия, и в резултат на която загиват цивилни граждани, извършват се престъпления и се унищожава цяла една държава. Другата е пропагандната война, която се опитва да опростачи целия свят чрез напълно несъстоятелни и преднамерено изкривено повествование, независимо от повтарящите се сериозни съмнения за неговата достоверност. 

Да го разгледаме в по-близък детайл. Помните ли колко пъти слушахме през януари и февруари миналата година, че Русия няма намерение да напада Украйна, преди да го извърши без обявление? Колко пъти сме слушали, включително в тази зала, че за всичко, което се случва от февруари 2022 г., е виновна единствено Украйна? А ние знаем категорично, че това не е вярно.

Колко пъти ние чухме, че подлите престъпления, извършени в Буча, са били театрална постановка? 

Разследващата комисия на ООН и всички заслужаващи доверие доклади стигнаха до друг извод. 

Нима не слушахме как Русия никога не нападала мирни граждани?

С изключение на 20 000 убити и ранени украинци и онези милиони, на които им се наложи да напуснат домовете си.

Нима те не казваха, че Русия никога насилствено не е депортирала деца, за да ги даде за осиновяване?

Международният наказателен съд и Московският механизъм на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа доказаха обратното и стигнаха до други изводи.

Светът не можа да повярва на очите си, когато видя група хора, които се смееха в Ню Делхи, където руският външен министър заяви, че Русия се отбранява от война, която е започната от Украйна! 

143 държави от ООН не се връзват на това!

И ми идва простият въпрос - Защо тогава с разрушаването на тази язовирна стена да е друго, при положение, че ние ден и нощ сме свидетели, че Русия не жали нищо, за да нанесе колкото се може повече щети на гражданската и критическата инфраструктура на Украйна? Нима те миналата зима не направиха всичко, за да унищожат енергийната инфраструктура и да оставят цели градове без ток и отопление с неприкритото намерение да накарат украинците да им се подчинят или че ще уморят от смърт цивилното население - семейства, жени, деца, момичета, старци, инвалиди? Просто всички!

Какво да кажем за онези 2600 училища и повече от 1250 медицински учреждения, които до момента са унищожени изцяло или са повредени?

Колеги, не става дума за това, кой пръв ще се изкаже. И не става дума за това кой ще говори по-гръмогласно. Става дума за истината, правилата, законите и отговорностите. Международното право е еднозначно - умишлените нападения на критически важните обекти от гражданската инфраструктура се приравняват с военно престъпление. Виновните, пряко или косвено към подобни деяния, трябва да понесат отговорност.

Онези, които си мислят, че такива действия, както и досегашните, без оглед на ужасните последствия, ще сломят духа на украинците и ще ги спрат от борбата да се защитават и да освободят страната си, трябва да помислят два пъти. Защото в тази ситуация Украйна е права, а Русия не е. Затова международната общност ще продължи да помага на Украйна и на нейния народ да защитава своето достойнство и свобода.

Има само един начин да се сложи край на последствията от тази война и това е пълното изтегляне на всички руски войски от международнопризнатите граници на Украйна. Това ще сложи началото и на един искрен диалог в търсене на решение по дипломатически път. Всичко друго би било продължение на всичко, което видяхме досега - безумия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

8

Преценям since 1989

11.06 2023 в 22:22

Fool the world не означава да "опростачи света" , означава да "измами, да заблуди света". Сменете си веднага заглавието на статията и не се излагайте така.

4000

7

Математика

10.06 2023 в 09:01

Разликата е че Албанците сме ги освободили ние, а нас руснаците. Само че ние не сме ги поробили. Както е казал Левски: който ви освободи той и ще ви пороби!

1000

6

Мазен Метю

10.06 2023 в 05:06

Между последиците от имперските похождения на англосаксонците и росснаците има много прилики, но главната разлика е, че след първите остават някакви цивилизационни ценности, а след вторите - брутална простащина. И Бай Ганьо е симпатичния ѝ вариант.

345

5

Джендо Джедев

09.06 2023 в 22:13

И албанците ни задминаха...

1236

4

БотоксПутю

09.06 2023 в 21:53

Албанците са закотвени с Македония за ЕС, както Румъния с България за Шенген. Факт.

2073

3

Johnny B Goode

09.06 2023 в 20:57

А едно време им се смееехме на албанците и разказвахме вицове за тях. Как се обръщат времената....
Скоро може да има термин "български реотан"

936

2

escrin

09.06 2023 в 20:23

Браво, много силно. Сега чакам поредната форумна инкарнация на belovejdov да се пробва да извърти фактите.

1236

1

БотоксПутю

09.06 2023 в 20:00

Ктде са албанците, къде сме ние?