Предсрочни избори в Словения на 3 юни

ОFFNews Последна промяна на 14 април 2018 в 21:45 2873 1

Миро Церар

Словения отива на предсрочни парламентарни избори на 3 юни. Указът за това беше подписан от премиера на страната Борут Пахор.

Датата беше определена след приключване на съвещанието с представителите на основните политически сили в парламента на страната, съобщи БНТ.

До решението за предсрочния вот се стигна след оставката на словенския премиер Миро Церар на 14 март. По-рано Пахор заяви, че няма да назначава служебен премиер, а парламентарните групи, които също имат право да излъчат кандидат за този пост, не успяха да се разберат помежду си в законовия срок.

Церар подаде оставка, след като Върховният съд на Словения постанови да се отменят резултатите от състоялия се миналата година референдум за строителството на нова железопътна магистрала на стойност 1 милиард евро.

Тогава мнозинството от избирателите подкрепи проекта за изграждането на транспортния път, имащ за цел да ускори превоза на товари от град Дивач до пристанището Копер. Лобистка група настоя за преразглеждане на резултатите от референдума.