Предсрочни избори в Канада

OFFNews 15 август 2021 в 22:13 3702 0

Джъстин Трюдо

Снимка БТА/АП, архив

Джъстин Трюдо

Предсрочни избори ще се проведат в Канада. Това обяви министър-председателя Джъстин Трюдо днес, когато страната е на прага на петата вълна от COVID-19.

Изборите са насрочени на 20 септемри. Редовният вот трябваше да е след две години.

Трюдо се надява чрез този ход да привлече достатъчно подкрепа за ръководената от него Либерална партия, за да има мнозинство, за разлика от сега, отбелязва Би Би Си. Аргументирайки решението, 49-годишният политик заяви: "Необходимо е канадците да изберат как да завършим борбата срещу COVID-19".

По-рано днес Трюдо посети генерал-губернатора Мери Саймън - представителката на кралица Елизабет II, и поиска разпускане на парламента.

През октомври 2019 г. гласоподавателите отредиха Трюдо да управлява от позицията на малцинство, което означаваше да разчита на подкрепа от опозиционни партии. 

Защо Трюдо свиква избори?

Сега данните от проучвания сочат, че 46% от канадците вярват, че страната върви в правилната посока. Това е най-високият резултат за Трюдо от 5 г. насам.

Пандемията от коронавирус със сигурност ще надделява сред темите по време на предизборната кампания. Над 25 хил. канадци починаха от КОВИД, но страната се справи доста по-добре от други, например САЩ.

Наред с изборите, ще има референдум относно управлението на коронавирусната пандемия и гласуване за бъдещи планове за възстановяване. Издръжката на живота също ще бъде във фокуса на вниманието, както и климатичните промени. Хората ще трябва да покажат мнението си за плановете на правителството на Трюдо да приеме 20 хил. афганистански бежанци и да направи ваксините задължителни за държавните служители и пътуващите по въздух и с железниците.

Официалната опозиция, консерваторите, излизат за избори, възприемани като аутсайдери. Новият им лидер - Ерин О'Тул (48 г.) не е добре познат на избирателите.

42-годишният лидер на "Нова демократическа партия" Джагмит Сингх пък ще проведе втората си кампания, като проучванията показват, че популярността му е нараснала в сравнение с 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews