Пребиха холандски дипломат в Москва

16 октомври 2013 в 15:20 3002 3

Москва. Снимка: БГНЕС, архив
Москва. Снимка: БГНЕС, архив

Помощник-посланикът на Холандия в Русия Оно Елдеренбош е бил пребит в жилището си в Москва, съобщават световните агенции.

66-годишният дипломат бил пребит и вързан от мъже, влезли в сградата под претекст, че са електротехници и са дошли да поправят асансьора. След побоя мнимите работници нарисували с червило сърце на едно от огледалата. Написали "ЛГБТ" - явна препратка към толерантността към сексуалните различия в Холандия.

Елдеренбош не е пострадал сериозно, увери холандският външен министър Франс Тимерманс и допълни, че е привикал руския посланик за обяснение.

От своя страна, руската страна изрази официално съжалението си за случилото се и заяви, че издирва извършителите.

Между двете страни възникна напрежение заради ареста на холандски кораб с екоактивисти на Greenpeace преди месец. На 5 октомври руските власти официално отхвърлиха исканията на Холандия да бъдат освободени активистите на Greenpeace, които бяха задържани през септември с кораба си по време на протест срещу добива на нефт в Арктика. Зам.-външният министър Алексей Мешков тогава посочи, че неговото ведомство многократно е предупреждавало Хага да попречи на „нелегалните действия" на екоактивистите.

„За съжаление, това не беше изпълнено. Поради това и ние имаме доста повече въпроси към холандската страна, отколкото те биха могли да имат към нас", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!