Празни улици. Сидни пак е в двуседмичен локдаун заради нови щамове

OFFNews 26 юни 2021 в 10:55 2622 0

Снимка Getty images

Засилено тестване за ковид в Сидни, което се извършва без хората да слизат от колите си.

Улиците в Сидни бяха почти безлюдни в събота в началото на усиления двуседмичен локдаун, за да бъде овладян силно заразния вариант на коронавирус Делта, който обхваща най-големия град в Австралия, съобщи АФП.

До момента са съобщени повече от 80 случая на COVID-19 през последнтите дни, след като новите случаи бяха почти равни на нула. Заразата нараства след случай с екипаж на международен полет, транспортиран до карантинен хотел от летището.

Новата инвазия на коронавируса беше шок за град, който се върна към относителна нормалност след месеци с много малко местни случаи. Повече от пет милиона души в Сидни са обект на ограниченията за движение, в допълнение към стотици хиляди други, живеещи в близките крайбрежни общности и градовете на Сините планини, които разделят града от селскостопанските райони на Австралия.

Заключването първоначално се е отнасяло само за бизнес района на Сидни и богатите източни предградия, но разпространението на огнището навсякъде е подтикнало властите да предприемат по-драстична стъпка.

„Когато имате заразен вариант като вируса Делта, тридневното блокиране не работи - ако ще направим това, трябва да го направим правилно“, каза Гладис Береджиклян, премиерът на щата Нов Южен Уелс .

"Предаваемостта е поне двойно по-голяма от предишните варианти, така че трябва да се подготвим за потенциално голям брой случаи през следващите дни", добави тя.

Здравните служители по целия свят са разтревожени и от бързото разпространение на щама Зебта, забелязан за първи път в Индия, като отбелязват случаи на хора, предаващи вируса по време на мимолетни срещи в магазините и след това бързо заразявайки близки семейни контакти.

Властите в Сидни по-рано в събота са сигнализирали за поредица от нови възможни места за излагане на контакт с вируса, включително популярен градски бар, в допълнение към десетките фирми и обществени места, които вече са идентифицирани като рискови. Обявени са ограничения за целия щат извън заключването, включително задължително носене на маски на закрито и ограничения за събиране.

"Вариантът Делта се оказва много страшен враг", каза министърът на здравеопазването Брад Хазард пред репортери.

"Независимо от това какви защитни стъпки се предприемаха в момента, изглежда вирусът разбира как да контраатакува."

Всеки, който е бил извън локдауна и е посетил Сидни от понеделник, също трябва да се самоизолира за 14 дни.

По БГНЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови