Правителството в Москва подава оставка (допълнена)

OFFNews 15 януари 2020 в 15:52 10163 0

Дмитрий Медведев

Снимка ТАСС

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев смята за правилно след огласените от президента предложения за поправки в Конституцията да подаде колективната оставка на правителството, предадоха руските агенции.

За това Медведев е съобщил в хода на срещата на Владимир Путин с министрите от кабинета днес, след като държавният глава обяви кои текстове от основния закон трябва да бъдат ремонтирани.

„Когато се приемат тези поправки, те ще внесат съществени промени не само в редица членове на конституцията, но и в целия баланс на властите – изпълнителната, законодателната, съдебната. В контекста на това е очевидно, че ние, като правителство на Руската Федерация, сме длъжни да предоставим на президента на страната ни възможността да приема всички необходими решения и в тези условия аз считам, че е правилно по силата на чл.117 от конституцията правителството в този му състав да подаде оставка“, заяви Медведев, цитиран от ТАСС.

„Новая газета“ съобщи, че Владимир Путин е помолил кабинета да продължи да изпълнява ангажиментите си до сформирането на ново правителство. Решението за новия състав на министерския съвет ще вземе лично президентът.

В посланието си към Федералното събрание днес Путин заяви, че няма нужда да се приема нова Конституция, но предложи да се внесат няколко поправки и да се проведе гласуване по целия пакет, предаде „Коммерсантъ“.

„Считам, че не е необходимо да се приема нова Конституция. Не, потенциалът на основния закон от 1993 година не е изчерпан“, уточни руският лидер. Ето и пакета от поправките, които той предлага:

-на територията на Русия Конституцията трябва да има приоритет над международното право;

-Парламентът трябва да получи право да утвърждава кандидатурата на председателя на правителството /но президентът запазва правото си да отстранява премиера/, Държавната дума ще може да одобрява кандидатурите на вицепремиерите и федералните министри;

-лица, заемащи важни за гарантиране на националната сигурност длъжности /министри, съдии, регионални ръководители/, не може да имат чуждо гражданство и вид жителство в други държави;

-кандидатът за президент трябва да е живял в Русия не по-малко от 25 години и да няма чуждо гражданство;

-Съветът на федерацията ще може да предлага на президента оставките на федерални съдии, в определени случаи по предложение на президента ще получи правото да отстранява съдии от Конституционния и Върховния съд;

-ръководителите на силовите ведомства следва да се назначават от президента при съгласуване със Съвета на федерацията;

-необходимо е да бъде утвърдена норма, според която минималната работна заплата не може да бъде под жизнения минимум;

-да се утвърди регулярна индексация на пенсиите;

-да се засили ролята на губернаторите и държавния съвет;

-да се засили ролята на Конституционния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!