Правителството в Израел използва карантината, за да ограничи протестите срещу Нетаняху

Йорданка Веселинова 30 септември 2020 в 22:15 4096 0

Снимка Pixabay

Израелският парламент въведе нови мерки във връзка с националната карантина, с които ограничава протестите срещу премиера Бенямин Нетаняху, пише Би Би Си.

Според новите правила демонстрациите са разрешени на не повече от 1 километър от домовете на протестиращите и на групи от максимум 20 души.

Спорните ограничения идват на фона на втората национална карантина заради коронавируса и на продължаващите вече повече от четири месеца протести с искане за оставката на Нетаняху, срещу когото има заведени няколко дела за корупция.

Новите мерки бяха приети с 45 гласа “за” и 38 “против”. Те ще действат в срок от 7 дни, но правителството ще може да удължава този период.

Протестите срещу Нетаняху се провеждат всяка събота вечер пред резиденцията му в Ерусалим. Обикновено в демонстрациите се включват няколко хиляди души.

Според израелския премиер Бенямин Нетаняху мерките са необходими, защото протестите са “развъдник за вируси”, а демонстрантите - анархисти.

Според неговите критици обаче мярката за ограничаване на протестите е антидемократична.

По-рано днес стотици протестираха с автомобилите си и предизвикаха голямо задръстване по улиците около израелския парламент, където по това време се обсъждаха новите ограничения, предава Асошиейтед прес.

Според данните на СЗО заразените с коронавирус в страната са 234 060 души, което нарежда Израел на едно от първите места в света по брой заразени на глава от населението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови