Правителството на Латвия подаде оставка

OFFNews 07 декември 2015 в 12:37 2223 2

Министър-председателят на Латвия Лаймдота Страуюма обяви оставката на правителството. Тя направи изявлението след среща с президента на страната Раймондс Вейонис, който приел оставката, съобщи ТАСС.

"Днес обявявам оставката на правителството. Правителството прие два държавни бюджета, успешно се справи с председателството на Латвия в Съвета на ЕС, за което и досега получаваме положителни отзиви", подчерта Страуюма.

Тя увери, че държавата се намира в добро състояние. 

През третото тримесечие БВП на страната се увеличи с 3,3% в сравнение с предходната година. Увеличиха се заплатите, има положителни тенденции в областта на износа в сравнение с нашите съседи, инвестициите се увеличиха с 6% в сравнение с 2014 г. След този период от време на страната са необходими нови идеи и енергия, за да може да продължи започнатото, допълни Лаймдота Страуюма. 

Тя обяви, че възнамерява след сформирането на ново правителство да се върне в парламента. 

За предстояща оставка на правителството на Латвия се заговори миналата седмица след критики към бюджета на страната за 2016 г., който беше приет на 30 ноември. Правителството отнесе критики и заради решението за увеличаване на заплатите на държавните служители, включително на членовете на правителството, с около 20-30%. 

Самата Лаймдота Страуюма обяви, че не е знаела за решението за увеличаване на заплатите, като се оправда с това, че била на посещение в Китай. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови