Правителството на Гърция подаде оставка

OFFNews 08 ноември 2011 в 11:49 1697 0

Гръцките министри подадоха оставките си на премиера Георгиос Папандреу, предаде АП.

По този начин те проправиха пътя за създаване на временно правителство, което да прокара в парламента новия европейски спасителен план.

Премиерът Папандреу води преговори с опозиционния лидер Андонис Самарас втори пореден ден, опитвайки се да постигне споразумение за поделяне на властта на фона на интензивния европейски натиск за слагане на край на политическия застой в страната.

Зам.-министърът на културата и туризма Георгиос Никитиадис заяви, че целият кабинет е подал оставка по време на днешната среща, за да помогне на премиера. Зам.-министърът на образованието Еви Христолопулу заяви: "Ние сме много близо до сформирането на коалиционно правителство".

Правителственият говорител Илиас Мосиалос каза по-рано днес, че гръцките партийни лидери ще вземат решение "скоро" за това кой ще оглави новото коалиционно правителство, предаде Ройтерс. Той потвърди пред репортери, че досегашният премиер Георгиос Папандреу е поискал от членовете на своя кабинет да подготвят оставките си.

"Премиерът каза пред кабинета, че въпросът за новия премиер ще бъде разрешен скоро - каза Мосиалос. - Той поиска от тях да му представят оставките си". Пред кабинета си Папандреу е изразил очакване, че името на новия правителствен глава ще бъде определено до края на деня, съобщи министър, цитиран от Ройтерс. Папандреу, който обяви, че ще се оттегли, за да може нов преходен кабинет да поеме властта, се е сбогувал с министрите по време на заседанието, каза същият неназован министър. Правителствен източник, пожелал анонимност, обаче е заявил след заседанието днес, че все още не е постигнато споразумение за коалиционно правителство. "Споразумението още не е завършено, но премиерът изглежда уверен, че това ще стане скоро", посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews