Познато: не спират на палка и блъскат патрулка. Шестима загинаха при катастрофа с мигранти в Гърция

Красимир Крумов 16 април 2023 в 19:21 6738 0

Снимка

В едната кола са пътували шофьор и 10 пътници, а в другата местен гражданин.

Най-малко шестима души са загинали в Гърция вчера при челен сблъсък между джип, пълен с мигранти, и друго превозно средство, съобщи полицията в Атина, съобщи "Катимерини". Загинали са шофьорите на двата автомобила и още четирима от мигрантите.

Други шестима мигранти са тежко ранени и са в критично състояние в болницата в Александруполис.

Автомобилът, превозващ мигрантите, е пътувал по магистралата Егнатия от Александруполис към Комотини. Излязъл от магистралата, но в района на село Макри пътни полицаи от Александруполис показали палка на шофьора, но той не спрял.

След бягството от полицаите автомобилът стигнал до пътната връзкща с магистрала "Егнатия", но навлязъл срещу движението и някъде в района на Комарос се  е блъснал челно с друга кола, управлявана от 46-годишен мъж.

Случаят много прилича на известните вече у нас инциденти, предизвикани от шофьори, возещи нелегални мигранти. Според ДПА трафикантите използват за превозване на клиентите си непълнолетни шофьори. Ако бъдат арестувани, тях ги очакват по-леки присъди. През последните години десетки хора са загинали при подобни инциденти на магистралата Егнатия в Североизточна Гърция. Засега няма информация кой е шофирал микробуса, на колко години е, или от каква националност и на колко години са жертвите.

След като пресекат границата, някои мигранти се опитват да стигнат до Италия или Централна Европа с помощта на трафикантите, без да се регистрират като търсещи убежище в Гърция. За такива пътувания трафикантите могат да приберат между 2000 и 7000 евро на човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови