Позитивна журналистика. Президентството на Киргизстан призова медиите да пишат лошите новини само на киргизки

OFFNews 22 август 2023 в 21:10 3428 1

Снимка

Дайирбек Орунбеков предлага лошите новини да се пишат само на киргизски език и то в краен случай, за да не се плашат чуждестранните туристи.

Медиите в Киргизстан да не пишат негативни новини, а ако все пак се случи нещо негативно, за него да пишат на киргизки език и с дребен шрифт или изобщо да не го пишат. Това призова ръководителят на пресслужбата на президента на бившата съветска република Дайирбек Орунбеков. Орунбеков обясни предложението си с желанието да се запази туристическата привлекателност на Киргизстан.

„За съжаление, истории като изнасилването и убийството на непълнолетна в Нарин или линчът от тълпата в Талас оказват влияние върху туристическия сезон", каза Даирбек Орунбеков. „И всички ние споделяме тази информация. Нека споделяме добрите събития и да крием лошите.” „Кой ще дойде след това в Нарин или Талас? В други страни с развит туризъм също извършват престъпления, но не го обявяват, не развалят имиджа на страната си.”

Интересно е, че абонираните за новините на президентския PR активно подкрепят идеята за цензуриране на негативните новини в коментарите в неговия Facebook. Постът му получи повече от 200 харесвания и 100 споделяния за ден.

„Колкото повече туристи идват, толкова по-добра е икономиката на страната. Тъй като туризмът е една от най-печелившите индустрии в света, нека изнасяме само положителна информация и да бъдем от полза за нашия Киргизстан!“ съгласяват се потребителите на социалните мрежи. "Ние споделяме лоши новини, караме се на властите и дори казваме, че няма какво да се прави в нашата страна! Но не бива!", разсъждава позитивно друг потребител. "Всъщност в нашата страна има много повече плюсове от минуси: гостоприемни и приятелски настроени хора, красива природа, прекрасно време, ниски цени в сравнение с други страни!", допълва трети.

Революционната идея на Орунбеков обаче намира подкрепа само на стената му. Извън нея го скъсват от подигравки и го подлагат на жестока критика.

"Подкрепям тази инициатива и предлагам да отидем още по-далеч и да пишем лоши новини на орхоно-енисейската писменост. Така няма да плашим никого, нито нашите, нито "чуждите", иронизира политикът Феликс Кулов, бивш министър на вътрешните работи и министър на националната сигурност на Киргизстан.

Медийните експерти отбелязват, че това далеч не е първият призив на киргизките власти за отказване от лошите новини. По-рано вицепремиерът също зададе въпроса: защо медиите са писали за изнасилването на тринадесетгодишно момиче от полицаи, защо са умножили болката? Той също поиска да не се публикува негативното и да не се плашат туристите. А някои депутати дори предложиха да се забрани публикуването на новини за тежки престъпления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки