Пожарите в Сибир обхванаха над 1,5 млн. хектара земя, 4000 души ги гасят

OFFNews 07 август 2019 в 18:29 2655 0

Снимка БГНЕС

Площта на пожарите в Сибир и руския Далечен изток надвишава милион и половина хектара земя. В четири федерални окръга е в сила извънредно положение. До обяд са регистрирани най-малко 248 огнища, предава БНТ.

Близо 4 000 души продължават да се борят с огнената стихия в Якутия, Бурятия, Амурска и Томска област, Красноярския край, Чукотка.

Специалисти смятат, че пожарите не са естествени, тъй като са около 1000 пъти по-мащабни от нормалното. Засега пораженията се оценяват на около 2 милиарда рубли.

В момента в Сибир е около 30 градуса, което е твърде висока температура за там. Самолетите и хеликоптерите взимат вода от езерото Байкал.

Представител на "Гринпийс Русия", цитиран от руска медия, коментира някои от екологичните последствия от стихията. Той заяви, че димът от пожарите отива на север, наслагва се по ледовете на Арктика и така тe се топят по-бързо. Затова и горят северни територии като Якутия, топи се замръзнала земя и се отделя газ метан, още по-вреден от въглеродния двуокис от гледна точна на парниковия ефект.

Освен това пожарите могат да образуват устойчив антициклон. Тогава дъждовете падат по периметъра му, но не го пробиват. Затова и има наводнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови